OGROMAN SKOK BROJA ZARAŽENIH

75

OGROMAN SKOK BROJA ZARAŽENIH I UMRLIH OD KORONAVIRUSA Kinezi revidirali metodu, u samo jednom danu zabilježili čak 14.840 novooboljelih i 242 umrlih

(200208) -- WUHAN, Feb. 8, 2020 (Xinhua) -- Patients enter the ward of Leishenshan (Thunder God Mountain) Hospital in Wuhan, capital of central China's Hubei Province, Feb. 8, 2020. The makeshift hospital received its first batch of patients of the novel coronavirus pneumonia Saturday night. (Xinhua/Xiao Yijiu)

Vlasti kineske provincije Hubei, u kojoj je započelo širenje koronavirusa, u četvrtak su objavile nove podatke prema revidiranoj metodi koji pokazuju drastičan skok broja zaraženih i umrlih u epidemiji od koje strepi svijet. Tako je u odnosu na srijedu broj zaraženih porastao za čak 14.840, a istovremeno su u protekla 24 sata zabilježena 242 nova smrtna slučaja, čime je ukupan broj umrlih porastao na 1.355, dok je broj zaraženih u Kini skočio na više od 59.000.

Kako pojašnjava agencija Bloomberg, zdravstvene vlasti u Hubeiju su provele reviziju svih dosadašanjih sumnjivih slučajeva od početka epidemije te su utvrdile da 13.332 osobe, za koje dosad to nisu bile spremne definitivno potvrditi, imaju koronavirus u organizmu. Kada se toj brojci pridodaju ljudi koje su testirali u protekla 24 sata, dolazi se do spomenute brojke od 14.840 novozaraženih. U tome se i krije tako velik porast, a ne u nekoj iznenadnoj agresivnosti koju bi pokazao virus, službeno nazvan COVID-19.

Ipak, valja napomenuti da 242 nova smrtna slučaja nisu ni u jednom dijelu rezultat revizije nekih prethodnih podataka, što znači da je u prethodna 24 sata zabilježen rekordan broj umrlih u jednom danu od početka epidemije.

Podsjetimo, u srijedu se o koronavirusu, nakon nekih ranijih tvrdnji i predviđanja o skorom jenjavanju epidemije, oglasila Svjetska zdravstvena organizacija koja je apelirala na ekstreman oprez u procjenama.

– Još je puno prerano predvidjeti kraj epidemije koju je izazvao novi koronavirus koji se pojavio u Kini, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

– Mislim da je danas puno prerano govoriti o početku, tijeku i kraju te epidemije, rekao je Michael Ryan, šef odjela za hitne situacije u toj organizaciji.

Predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je da se broj novih slučajeva u Kini stabilizirao tijekom posljednjeg tjedna, ali da se to “treba tumačiti iznimno oprezno”.

– Ta epidemija može krenuti u bilo kojem smjeru, dodao je Tedros.

WHO je u utorak i srijedu u svom sjedištu u Ženevi organizirao konferenciju više stotina stručnjaka epidemiologa iz cijelog svijeta kako bi razmotrili načine borbe protiv nove epidemije. Piše