Opreza nikad dosta!

190

bankanovNasjela na lažnog bankara. “Mijenjamo kune u eure. Stavite novac u vrećicu i objesite na vrata.” “Dobar dan, zovem iz banke. Tijekom ovog mjeseca provodimo akciju zamijene kuna u eure jer smo ušli u Europsku uniju.

Ako vas neće biti kući, ili ako bude prekasno kad dođemo a vi se odmarate, stavite novac u vrećicu i objesite na vrata dvorišta. Netko će od nas iz banke doći preuzeti novac” – ovako je glasila posljednja inovativna prevara na štetu 77-godišnje Koprivničanke, a koja je u letu, zahvaljujući svojoj lakovjernosti i nepostojećoj tuđoj dobronamjernosti, ostala bez nekoliko tisuća kuna! Umirovljenica je povjerovala u priču tobožnje bankarke koja ju je nazvala sredinom srpnja. Nakon telefonskog razgovora krenula je po kući tražiti novac. Sve do jedne nađene kune uzela je i stavila u kuvertu a potom i u vrećicu pritom ne sumnjajući u prevaru. Prema dogovoru, vrećicu s novcem ostavila je na vratima ograde.

Ubrzo je netko od prevaranata, tko je očito dobro poznavao navike dobronamjerne i brižne umirovljenice, uzeo vrećicu s novcem i pobjegao. U njoj je bilo nekoliko tisuća kuna točnije sva ušteđevina koju je Koprivničanka uspjela odvojiti od penzije proteklih godina. Vidjevši da tjedni prolaze, a euri joj je (pri)stižu na vrata, 77-godišnjakinja u suzama je svoju naivnost odlučila podijeliti policiji koja za prevarantom, ili pak, više njih intenzivno traga.

Stoga, iz policije opetovano apeliraju na građane da budu oprezni prema nepoznatim osobama kad im se obrate, da zatraže identifikacijski dokument, da ih ne puštaju u stan te da nikome ne daju svoje osobne dokumente posebice bankovne kartice i novac. piše