Osim u cijeni

387

razlika solKoja je razlika između himalajske i obične soli. Sigurno ste čuli za praznovjerje da prosuta sol donosi nesreću, a s obzirom na to da je nekada davno bila itekako skupa, ne čudi da se to smatralo lošim znakom.

Danas je sol lako dostupna, ali uz onu kamenu, morsku i kraljicu zdravijeg okusa himalajsku, treba se odlučiti što odabrati i je li zaista jedna od njih vrijedna više cijene

Osnovna razlika između kamene odnosno stolne te morske i himalajske soli je način iskopavanja odnosno vađenja te koliko je pojedina vrsta obrađena, čime je djelomično izgubila vrijedna svojstva za naš organizam. Ukratko, kamena sol iskopava se u rudniku pa prerađuje prije slanja na police trgovina, morska nastaje isparavanjem vode i obično se dodatno ne prerađuje, a himalajska do nas stiže u svome izvornom obliku.

Svi hvale himalajsku sol, ali nema znanstvenih dokaza da je bolja od drugih

Kao najbolja među solima smatra se himalajska i skuplja je od kamene ili morske jer je najčišća. Himalajska sol smatra se najčišćom jer dolazi iz nezagađenog ekosustava staroga više od 250 milijuna godina, iskopava se u podnožju Himalaje i zatim ručno melje da obradom ne izgubi vrijedna svojstva. Zato obiluje s više od 80 minerala i elemenata zahvaljujući kojima je dobila naziv kraljevske soli i ima razne blagodati za ljudsko zdravlje.

razlika sol1

Nakon isušivanja morske soli u njenom talogu također ostaju tragovi minerala, ali kako se himalajska sol ne obrađuje, većinom je smatraju boljom i kvalitetnijom od morske, što se odmah vidi i na puno višoj cijeni. 

Uz lošu naviku pretjerivanja s dnevnim unosom soli, morska i posebno stolna sol povezuju se s povišenim krvnim tlakom i zadržavanjem vode u tijelu, a himalajska se zahvaljujući brojnijim mineralima i elementima preporučuje jer radi suprotno – omogućava prirodnu regulaciju elektrolita u tijelu i bolju apsorpciju nutrijenata uz detoksikaciju.

Nadalje, za himalajsku sol kažu kako pomaže regulirati razinu šećera u krvi, čisti pluća, olakšava suhi kašalj ili bubrezima pomaže izlučiti višak kiselosti u mokraći. Lista njenih zdravstvenih moći prilično je dugačka, ali nijedna studija do sada zapravo nije točno potvrdila da je himalajska sol bolja od ostalih.

Kako piše časopis Science Based Medicine, veliko istraživanje provedeno prije tri godine između ostalog je proučavalo razlike među vrstama soli i zaključak je taj da sve sadrže osnovni, svima dobro poznat, sastojak natrij klorid, ali nema neke presudne razlike u količini ostalih elemenata poput minerala. 

Stolna kamena sol najmanje je popularna jer se prerađuje na visokoj temperaturi pri čemu gubi brojna svojstva pa se stoga morska sol nameće kao najbolji izbor. 

Bez obzira na to za koju se sol odlučite, ne treba zaboraviti da dnevna preporuka unosa u organizam ne uključuje više od jedne čajne žličice, a to je vrlo lako prekoračiti, posebno ako se ne hranimo zdravo i često biramo prerađene namirnice. piše