Ovo je dobro znati….

618

dobroznatiOvo je dobro znati: doznajte što održava mladenački duh (i izgled). Stari smo onoliko koliko se osjećamo, kaže stara izreka. No novo istraživanje kaže: vašu mladost odr(a)žava i izbor mobilnog telefona, televizijski programi koje gledate, čak i to imate li profil na Facebooku. Posjedovanje iPhonea, gledanje reality programa i pobjeđivanje mlađih rođaka u videoigricama samo su neke od novih tajni produljene mladosti, pokazuju rezultati.

Puno pomaže i osjećaj da se sviđate nekoj mlađoj osobi. Istraživanje je provedeno na uzorku od više od 1000 ispitanika starijih od 50 godina, prenosi Daily Mail, i pokazalo se da redovit seks, upućenost u to što je Twitter i interes za mladenačke zvijezde podižu životnu energiju. Ili preciznije, ispitanici su izračunali da se prosječni ispitanik koji je u bliskom kontaktu s mladenačkim svjetonazorom osjeća osamnaest godina mlađi nego što jest. Puno pripadnika starije generacije koji su spremni ostati vani nakon ponoći, jesti ljutu hranu i biti upoznati s lokalnim tračevima pokazuje da i to produljuje mladost.

Nadalje: korištenje aplikacija za pametne telefone, jedenje čokolade i veza s mlađim partnerom/icom također čini dobro starijima od pedeset. Devet od deset ispitanika potvrdit će da o unutrašnjem osjećaju koliko ste stari ovisi to kako ćete izgledati, dok sedamdeset posto kaže kako je presudno redovito se smijati.

Prosječna dob ispitanika bila je 59, no prosječni osjećaj starosti među ispitanicima bio je osamnaest godina manji – kao da im je 41. A mladost je često neposlušna, pa se čak četvero od desetero ispitanika opisalo kao buntovnici, a isti postotak priznat će da je i nakon što su napunili pola stoljeća negdje ‘zabrazdio’, odnosno prekršio zakon.

‘Nije toliko stvar u tome da se ljudi osjećaju mladima, nego da se osjećaju zadovoljni svojim životima i da odvajaju vrijeme za stvari koje ih čine zadovoljnima’, komentira Paul Keenan, voditelj istraživanja. ‘Ponekad nam život nije lak i zaboravljamo koliko je važno ne izgubiti kontakt sa stvarima koje čine da se osjećamo dobro. Bilo da idete na ples, održavate kontakt s modernim tehnologijama ili igrate računalne igre s mladima, stalan kontakt sa stvarima koje vas podsjećaju što volite presudan je za pravilan odnos prema životu.’

TOP LJESTVICA STVARI KOJE ODRŽAVAJU MLADENAČKI DUH
1. Kušanje nove hrane
2. Surfanje internetom
3. Čitanje knjiga koje postavljaju nove ciljeve
4. Seks
5. Ples
6. Prisutnost na Facebooku
7. Izlasci s odraslom djecom i/ili unucima
8. Snalaženje na Twitteru
9. Jedenje čokolade
10. Izlasci nakon ponoći
11. Jedenje začinjene hrane
12. Pobjeđivanje mlađih rođaka u videoigricama
13. Obaviještenost o tračevima o ljudima iz okoline
14. Prihvaćanje savjeta
15. Plivanje
16. Privlačenje pažnje mlađe osobe
17. Korištenje aplikacija za pametne telefone
18. Veza s mlađim partnerom/icom
19. Praćenje novih filmova u kinima
20. Praćenje novih televizijskih programa

…I JOŠ DVADESET
21. Jedenje slatkiša
22. Odlazak na nastupe stand-up komičara
23. Vožnja biciklom
24. Posjedovanje iPhonea
25. Izlazak na ples
26. Flert s neznancem
27. Čitanje erotskih romana
28. Gledanje reality programa
29. Zbijanje šala s drugima
30. Sklonost mlađim zvijezdama
31. Čitanje magazina za mlađe
32. Brza vožnja automobilom
33. Upućenost u život slavnih osoba
34. Satovi joge
35. Satovi zumbe
36. Odijevanje kožne jakne
37. Plesanje salse
38. Izlasci u noćne klubove
39. Odijevanje minisuknje
40. Ispijanje puno vode piše