Ovo je šest najvećih propusta u Zadru

359

Igrače nisu testirali, dijelovi tribina bili su prenatrpani

Publika napušta stadion

Hrvatski teniski savez (HTS), kao organizator hrvatskog dijela Adria Toura, koji se protekli vikend održavao u Zadru, napravio je niz propusta u organizaciji turnira na kojem su nastupale neke od najvećih sportskih svjetskih zvijezda, a zbog neodgovornog ponašanja koronavirusom zaražena su najmanje četvorica sportaša – bugarski tenisač Grigor Dimitrov i njegov trener, hrvatski tenisač Borna Ćorić, te trener Novaka Đokovića, za kojeg se tek očekuju rezultati testa.

Ovo su neki od najvećih propusta organizatora:

Igrači i njihovi timovi nisu bili testirani na koronavirus

Bugarski tenisač Grigor Dimitrov očito je u Hrvatsku došao s koronavirusom. Prije toga bio je u Americi, zatim i u Srbiji gdje je s Novakom Đokovićem tulumario u jednom beogradskom klubu. Nitko ga nije testirao na koronu, koju je zatim proširio i na ostale sportaše. Iako Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) ne propisuje obvezno testiranje igrača, Feliks Lukas, direktor WTA turnira u Bolu, za Jutarnji pojašnjava kako je svjetska WTA organizacija poslala upute za organiziranje turnira u kojima je jasno navedeno da bi se igrači prije dolaska na turnir trebali testirati.

– WTA je donijela uputu da bi se igrače i pratnju trebalo minimalno dvaput testirati. Jednom po dolasku na samu lokaciju održavanja manifestacije, drugi put tijekom eventa i treći put po potrebi – upozorava Lukas.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kaže kako oni nisu propisali testiranje, ali da su organizatori to mogli napraviti na svoju ruku u dogovoru s epidemiolozima, kao što rade neki klubovi Hrvatskoga nogometnog saveza.

Na turniru se na stadion ulazilo kako je tko htio

HTS je dobio jasne upute HZJZ-a kako se treba organizirati turnir na otvorenome. U tim uputama stoji i kako se treba evidentirati svaki natjecatelj i njegova pratnja, ali i svaki posjetitelj.

“Za svako natjecanje uspostavit će se sustav vođenja evidencije prisutnih osoba u gledateljstvu radi lakšeg naknadnog epidemiološkog praćenja kontakata u slučaju pojave zaraze virusom SARS-CoV-2. Uz mjesto i datum održavanja natjecanja u evidenciju se unose ime, prezime, telefonski broj osobe”, piše u uputama.

Naš sportski novinar koji je bio na turniru kaže kako je na stadion ulazio kako je tko htio, da se nisu čak ni ulaznice kontrolirale, a kamoli da su se uzimali kontakti posjetitelja.

Na ulazu na stadion nije bilo dezinficijensa

Iako je HZJZ propisao upute u kojima dozatori dezinficijensa moraju biti postavljeni na nekoliko mjesta, na ovom turniru toga uopće nije bilo. Lukas kaže kako dezinficijensa nije bilo niti na ulazu na stadion, a tek kada je on reagirao u četvrtak na svojem Facebook profilu, dezinficijensi su postavljeni u VIP prostore. Naš novinar kaže kako je jedini dezinficijens bio postavljen na ulazu u press sobu. Temperaturu igračima nitko nije mjerio.

image

Adria Tour

Luka Gerlanc/Cropix

Tribine su na nekim mjestima bile pretrpane

HZJZ je za ovakva natjecanja propisao da se mogu održati uz gledatelje, ali sa smanjenim kapacitetima, odnosno s trećinom kapaciteta. Prema fotografijama koje su objavljene, ali i prema svjedočenju naših sugovornika, nitko se toga nije pridržavao. Na mjestima s kojih se bolje mogao vidjeti meč sjedio je “čovjek na čovjeku”, razmak se nije poštivao, nisu bile postavljene niti naljepnice koje bi označavale na koja se mjesta ne smije sjesti, a osoblje nije upozoravalo gledatelje da se pridržavaju epidemioloških uputa.

Organizirani su popratni događaji i s djecom

Iako su organizatori pitali HZJZ za upute o održavanju turnira, ne samo da ih se nisu pridržavali, da nitko od sudionika nije držao socijalnu distancu i dezinficirao ruke, već su se održavali i popratni događaji za koje epidemiolozi nisu niti znali. Tako je održana revijalna košarkaška utakmica Đoković i zvijezde s tenisačima, gdje je apsolutno nemoguće držati distancu, a za koju HZJZ uopće nije znao. Osim toga, tenisači su se družili na večeri u zadarskom restoranu koji je sada zatvoren, a najgore od svega je što je organiziran i Kid’s day u sklopu turnira gdje se velika skupina djece družila sa zaraženim tenisačem Bornom Ćorićem i Novakom Đokovićem, koji još čeka nalaze testa. Druženje s djecom organizirano je sat i pol nakon košarkaške utakmice, a prema svjedočenju našeg novinara, djeca su se tamo naguravala za selfieje s najboljim tenisačem svijeta, a to nitko nije mogao kontrolirati. Djeca koja su se družila na terenu s tenisačima, kako je rekao lokalni epidemiolog, zbog toga do kraja školske godine neće ići u školu. Direktor WTA turnira u Bolu Feliks Lukas kaže kako je to bila suluda odluka, a zbog svega traži i ostavku cijelog HTS-a. Naime, i WTA organizacija zabranila je održavanje takvih Kid’s daya na svim turnirima.

image

Adria Tour

Luka Gerlanc/Cropix

Osoblje se nije pridržavalo mjera

Nitko od osoblja nije nosio maske, službeni vozači također se nisu pridržavali mjera zaštite od zaraze, na ulazu na stadion nitko nije kontrolirao ulaznice. Kao tournament office služio je kafić u sklopu objekta, a tamo je bio i jedini WC koji su koristili i igrači i gosti. Osoblje, svjedoče posjetitelji, nije znalo uopće što treba raditi niti su usmjeravali posjetitelje na pridržavanje mjera, a niti sami ih se nisu pridržavali. Temperaturu im nitko nije mjerio, iako su trebali to raditi prema uputama HZJZ-a. Na terenima čak na početku turnira nisu bili osigurani hladnjaci s ledom i vodom, kaže nam Feliks Lukas.

– Nisu ispoštovani niti minimalni uvjeti za organizaciju turnira, a nitko se nije pridržavao mjera zaštite. Ovime je HTS naštetio i svim drugim sportskim natjecanjima u Hrvatskoj – kaže Lukas.

I ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera Davor Božinović jučer je rekao kako su zakazali svi koji se nisu pridržavali mjera, šteteći pritom svome i zdravlju drugih oko sebe. Piše