Ovo su najpametnije vrste pasa – je li i vaš možda među njima?

673

inteligentni psiStručnjaci za ponašanje pasa izdvojili su deset vrhunskih pasa za koje kažu da su inteligentniji od ostalih. Pogledajte i koji su se našli na zadnjem mjestu od 79 nabrojanih.

Riječ je o radnoj inteligenciji, odnosno koliko su psi sposobni brzo i točno ispuniti određene zadatke. Psiholog Stanley Coren izdao je knjigu “The Intelligence of Dogs” još 90-ih godina, a temelji se na opažanjima 199 sudaca na natjecanjima poslušnosti pasa.

Iako su mnogi od njih istaknuli kako postoje iznimke u svakoj pasmini i da rezultat ovisi i o obuci pasa, izdvojili su vrste koje bi mogli nazvati pametnijima od drugih, barem kada je radna inteligencija u pitanju.

Vrhunski psi su oni koji nastoje naučiti novu zapovijed za manje od pet sekundi i poslušni su 95 posto vremena. U tu skupinu izdvojili su ovih deset, a među njima je najbolji Graničarski škotski ovčar, poznat i kao Border Collie.

inteligentni psi1

Ovo je top 10 najpametnijih vrsti pasa:

1. Graničarski škotski ovčar ili Border Collie

2. Pudlica

3. Njemački ovčar

5. Doberman

6. Shetlandski ovčar

7. Labrador 

8. Papillon

9. Rotvajler

10. Australski stočarski pas

Od 79 vrsti koje su spomenute u istraživanju, a možete ih sve po redoslijedu pogledati OVDJE, najmanje inteligentan je Afganistanski hrt. Ispred njega se nalazi Basenji – afrički pas koji nikad ne laje, a na 77. mjestu završio je Buldog, otkriva Insider. piše