Pazite što kupujete

161

pazitekupŠokantna analiza: Svaki deseti proizvod u Hrvatskoj opasan po zdravlje! Neka od otkrića koja su potresla Hrvatsku u posljednjih pet godina navela su građane na sve veći oprez pri kupnji proizvoda.

Primijetili su to i proizvođači i trgovci, jer građani sve manje vjeruju deklaracijama na proizvodima i sve češće traže savjete udruga za zaštitu potrošača. Kancerogeni aflatoksini u mlijeku uništili su stotine mljekarskih farmi, uzdrmali rejting većine prerađivača mlijeka te izazvali strah kod kupaca. Smrtonosna bakterija E. coli ubila je 22 osobe u Europi, uglavnom u Njemačkoj, a trgovci i građani su se sledili od straha vjerujući da se zaražene klice možda nalaze i u Hrvatskoj.

Afera o smrznutom uvoznom mesu i mesnim prerađevinama starim više od 10 godina koje se kao svježe našle na policama trgovinama, povrće i voće koje sadrži do sedam puta veće količine pesticida od dopuštenih granica, bakterije i opasni aditivi te nedopuštene količine kumarina koji izaziva krvarenja u keksima i dječjoj hrani, otrovni ftalati u igračkama za djecu. Sve to budi velik strah i nelagodu kod kupaca.

10 posto neispravnih prehrambenih proizvoda
Najnoviji rezultati analize hrane samo u zagrebačkom Zavodu za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar su šokantni: samo prilikom testiranja na prisutnost opasnih bakterija na 240 uzoraka hrane, zdravstveno neispravnim se pokazalo čak 10 posto!
”To je mnogo. Da je osoba koja boluje od bolesti jetre, kroničnih bolesti ili je alergična to konzumirala, to bi se loše odrazilo na njeno zdravlje”, potvrdila je za Jutarnji list dr. Adela Krivohvalek, voditeljica Službe za zaštitu okoliša i zdravstvenu ekologiju. Mjesec dana prije, u siječnju, od 118 uzoraka ”palo” je njih pet.
Da situacija sa zdravstvenom ispravnošću hrane na našim policama sve više zabrinjava, dokazuje i podatak da je u veljači prošle godine samo dva posto hrane bilo neispravno i povučeno s polica, a u siječnju četiri posto. Dakle ove veljače je u odnosu na prošlogodišnju 2,5 puta na hrvatskom tržištu povećan broj potencijalno opasne hrane. U Zavodu nisu htjeli komentirati je li tome uzrok ulazak Hrvatske u EU i vezano s time drastično povećanje uvoza.

Oznaka kontrolirane kvalitete
Upravo zbog toga Zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar priprema novi projekt koji bi uskoro trebao zaživjeti.
Riječ je o certifikatu ”Oznaka kontrolirane kvalitete”, što bi trebala biti jedinstvena neovisna, sveobuhvatna i prva kontrola kvalitete prehrambenih proizvoda i predmeta opće uporabe takve vrste u Hrvatskoj.
”Budući da na našem tržištu ima svašta, plan je bio ponuditi proizvođačima i trgovcima priliku za opsežniju kontrolu, od kemijske, mikrobiološke analize, ispitivanje kontaminacije tla, vode, zraka. Koliko brzo će neki proizvođač dobiti žig kontrolirane kvalitete ovisi o tome koja je vrsta proizvoda i što se sve u njemu mora analizirati. Nije isto analizirati povrće, suhomesnate proizvode ili, primjerice, igračke”, objašnjava Matijana Jergović, zamjenica voditelja Službe za zdravstvenu ekologiju i voditeljica Odsjeka za procjenu rizika. piše