Perite šape, skratite šetnje

563

Pravnica Ivana Lunka iz udruge Prijatelji životinja koja koordinira Mrežu za zaštitu životinja kaže da osobama koje ne mogu ili ne smiju izlaziti jer su kronični bolesnici i starije osobe trebamo ponuditi svoju pomoć, kako u drugim stvarima tako i za šetanje pasa.

Zbog pandemije koronovirusa mnogi su završili u samoizolaciji, a preporuka je nadležnih da se ograniči što više krenjatanje vani i da sei ma što manje socijalnih kontakata. No vlasnici pasa moraju ipak nekoliko puta dnevno izaći vani sa svojim ljubimacima. Stoga Večernji list donosi savjete za njih kako se trebaju ponašati u doba ove krize.

U Mreži za zaštitu životinja, koju čine 52 udruge kažu da se pri šetanju pasa treba se, naravno, pridržavati svih preporučenih mjera zaštite koje situacija nalaže. To uključuje:

-Pranje ruku nakon šetnje

-Često mijenjanje i pranje odjeće

-Pranje šapa nakon šetnje

-Ići u šetnju kada nema gužvi

-Zaobilaziti druge ljudi

-Šetnja neka bude kraća nego inače, barem tijekom sljedećih nekoliko tjedana.

Pravnica Ivana Lunka iz udruge Prijatelji životinja koja koordinira Mrežu za zaštitu životinja kaže da osobama koje ne mogu ili ne smiju izlaziti jer su kronični bolesnici i starije osobe trebamo ponuditi svoju pomoć, kako u drugim stvarima tako i za šetanje pasa.

Što ako ste završili u samozolaciji, a nemate ukućane koji bi prošetali psa?

U Mreži za zaštitu životinja navode da bi u tom slučaju bilo dobro da skrbnici do završetka samoizolacije privremeno zbrinu psa kod rođaka, prijatelja ili u hotelima i pansionima za ljubimce. U udrugama za zašttu živtonja smatraju da bi trgovine koje prodaju specijalnu hranu i lijekove za kućne životinje trebale ostaviti mogućnost prodaje takvih nužnih proizvoda, barem putem dostave.

Prijatelji životinja i ostale udruge Mreže za zaštitu životinja apeliraju na sve da, u situaciji koja od svih nas zahtijeva još veću odgovornost i kada smo zaokupljeni vlastitom sigurnošću, mislimo i na svoje kućne ljubimce, ali i na životinje u skloništima čije udomljavanje će sada biti otežano te na one napuštene.

Zaključuju da je, osim skrbi za svoje kućne ljubimce, dobro upravo sada pokazati društveno odgovorno ponašanje i odlučiti se na udomljavanje životinja umjesto njihove kupnje. U Mreži za zaštitu životinja napominju da je Svjetska zdravstvena organizacija jasno naglasila da psi i mačke ne mogu oboljeti od novog koronavirusa COVID-19 i da ne mogu zaraziti ljude tim virusom, na što je upozorilo i hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede.

Stoga pozivaju sve skrbnike kućnih ljubimaca da ne napuštaju svoje pse i mačke, nego da slušaju stručnjake i ponašaju se odgovorno prema životinjama o kojima skrbe! Prijatelji životinja podsjećaju da je odavno poznato da kućni ljubimci blagotvorno djeluju na zdravlje ljudi te im smanjuju stres i anksioznost, štite srce i čuvaju ih od alergija. Stoga sada, kada mnogi rade od kuće ili su u samoizolaciji, pozivaju sve da iskoriste vrijeme i provedu ga u opuštanju sa svojim kućnim ljubimcima. Upravo oni mogu biti lijek protiv stresa i panike jer znamo da mačje predenje snižava krvni tlak i otkucaje srca, dok šetnja psa osigurava nekoliko puta dnevno boravak na svježem zraku. Piše