PLITVICE POSTAJU NACIONALNI PARK S JEDNOM OD NAJSKUPLJIH ULAZNICA NA SVIJETU

1800

Od lipnja će skočiti na čak 300 kn: ‘To je način da se pozicioniramo…’

Plitvicka Jezera, 300414.
Ministar zastite okolisa Mihael Zmajlovic na Plitvickim jezerima je u promet pustio novi turisticki brod. To je ukupno osmo plovilo i prvo u koje su investirali u posljednjih 25 godina. Brodu su nadjenuli ime Srna.
Na fotografiji: Slapovi u nacionalnom parku.
Foto: Robert Fajt / CROPIX

Ulaznica za nacionalni park Plitvička jezera sada stoji 80 kuna, no u sezoni će to biti puno skuplje, pa će tako ulaznica od lipnja do kraja rujna stajati čak 300 kuna. U visokoj sezoni bit će ih potrebno kupiti putem interneta i 48 sati ranije.

Dok neki strani turisti kažu da je cijena u redu i da je pogled vrijedan toga, oni iz Finske, primjerice, ističu da je u njihovoj zemlji ulazak u takve parkove besplatan.

Turističke agencije na obali pak poručuju da im to ne odgovara, kao i da je cijena previsoka.

– Radi se o gostu koji se zadržava na destinaciji svega jedan dan. Takvi su trendovi u turizmu. Radi se o jednoj tranzitnoj destinaciji kao što je Zadar i gost zapravo nema informaciju da se za jedan takav izlet mora najaviti puno prije, rekao je za RTL Daniel Radeta, vlasnik turističke agencije iz Zadra, i dodao da cijena ulaznice od 300 kuna znači da se radi o jednom od najskupljih nacionalnih parkova na svijetu.

Za usporedbu, slapove Niagare moguće je gledati besplatno. Za najpoznatije američke nacionalne parkove Yellowstone i Grand Canyon potrebno je izdvojiti 132 kune, a za penjanje na talijanski Vezuv 75 kuna. RTL piše da je od Plitvica skuplji jedino safari u južnoafričkom Krugeru.

Iz NP Plitvička jezera visoku cijenu ipak smatraju opravdanom.

– Definitivno je to jedan od načina da se pozicioniramo, da se prikažemo u svijetu kao prirodni fenomen neprikosnovene ljepote, kaže glasnogovornik NP-a, Ognjen Borčić i dodaje da je cijena visoka samo u glavnoj sezoni te da tijekom cijele godine gratis ulaznicu mogu dobiti djeca do 7 godina, a osobe s posebnim potrebama ju mogu kupiti za 50 posto cijene.

Prošle je godine taj najposjećeniji nacionalni park u Hrvatskoj uprihodio 403 milijuna kuna.

Piše