Podigli kredit od 20.000 kn, a vraćaju 40.000

728

Karlovački bračni par: Podigli smo kredit od 20.000, kuna, a sad vraćamo 40.000

Digli smo ukupno tri kredita vrijedna oko 20 tisuća kuna, na ruke su nam dali 10 tisuća, a sada traže da im vratimo 40 tisuća – kaže Ivan prebirući po papirima. Kako bi si, stari i bolesni, osigurali koju kunu više u kućnom budžetu, za režije i ovrhe za komunalije koje su počele stizati na njihovu adresu odlučili su dići kredit. Paradoksalno, nakon toga su postali još veći siromasi, bez ikakvih primanja i na skrbi socijalnih službi. U banci su nam rekli da su nam penzije premale, a mi prestari za bilo kakav kredit, pa smo došli do te gospođe u centru grada, ne znam ni kako se zove. Digli smo ukupno tri kredita vrijedna oko 20 tisuća kuna, na ruke su nam dali 10 tisuća, a sada traže da im vratimo 40 tisuća – kaže Ivan prebirući po papirima, dodajući da ni sam ne zna koliko je sve i kakvih dokumenata potpisao.

Identični ugovori

Na jednom koji nam je dao na uvid piše da mu je pozajmitelj izvjesni Slovenac Uroš Romanič, dok je njegova supruga novac pozajmila od Mikayela Simonyana iz Hollywooda u SAD-u. Zanimljivo je da su ugovori identični, a točka 4 kaže da se “sklapa između fizičkih osoba, stoga ne podliježe Zakonu o bankama i Zakonu o zaštiti potrošača”.

Dobio sam 5100 kuna od te gospođe, no zapeo sam s uplatom i ostao dužan 1660. Da bih to vratio, morao sam dići novi kredit od 8600 kuna, no na ruke su mi dali samo 3200 kuna zbog nepodmirenih 1660, a sada moram vratiti 12 tisuća jer su uračunali neke penale. Moja je žena digla 8 tisuća, na ruke je dobila 2100, a mora vratiti 17 tisuća – kaže Ivan Šeketa.

Prijava policiji

Zanimljivo je da sada novac od njih potražuju četiri različita poduzeća, Custos Laboris (vlasnik 22-godišnji Amerikanac) iz Siska, Napredak iz Zagreba (vlasnik 29-godišnjak iz Valjeva u Srbiji), Afel iz Varaždina (vlasnik 33-godišnjak iz Dominikanske Republike) i Usluge Axia iz Vukovara (vlasnica 33-godišnjakinja iz Zagreba). Policija je, kaže Ivan, zaprimila prijavu, upućujući ga da angažira odvjetnika. Banka kaže da im ne može pomoći jer su potpisima legalizirali sve tražbine tajanstvene gospođe i omogućili joj da im blokira račun.

piše