Podnijeli kaznene prijave

737

‘Ravnatelj splitskog Doma umirovljenika je kriv zato što nije osigurao opremu’

Split, 070420. Deset osoba pozitivno je na koronavirus u Domu za starije i nemocne u Vukovarskoj ulici.
Zbog pojave koronavirusa u tijeku je evakuacija sticenika. Na fotografiji: ravnatelj Ivan Skaricic.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Odgovorni su organizirali rad tako da nisu spriječili širenje zaraze, smatraju tužitelji

Hrvatska udruga ugovornih ordinacija (HUUGO) podnijela je kaznenu prijavu protiv župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, ravnatelja Doma za starije i nemoćne u Splitu Ivana Škaričića, ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Marka Rađe, pomoćnika za kvalitetu zdravstvene zaštite Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije Dragomira Petrica te zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

Kaznenu prijavu su, kako navode, podnijeli temeljem Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, 4. članak, ali i ostalih članaka zakona koji pojašnjavaju kaznenu odgovornost rukovodećih političkih osoba i osobnu kaznenu odgovornost istih i ravnatelja ustanova u kojima je došlo do širenja zaraze i smrtnih slučajeva.

Također se, prema istom zakonu, traži kaznena odgovornost za robne rezerve i nabavu osobnih zaštitnih sredstava zdravstvenom i nezdravstvenom osoblju u direktnom kontaktu s rizičnom populacijom, kako u Splitsko-dalmatinskoj županiji tako i u gradu Zagrebu.

Udruga u prijavi, među ostalim, navodi kako je raspored rada stavio osoblje u Domu za starije i nemoćne, Covid-ambulantama i dežurnim ambulantama u životnu ugroženost te doveo do mogućnosti daljnjeg širenja zaraze.

Kao primjer navode domsku liječnicu koju su Rađa i Petric rasporedili na rad s rizičnom populacijom u dva dislocirana doma za nemoćne i u isto vrijeme epidemije i na rad dežurstva i karantene bez sigurnosne pauze.

“Isti ravnatelj Rađa i pomoćnik Petric organizirali su rad dentalne medicine bez dostatne zaštitne opreme i iste asistente dentalnih doktora stavili na trijažu na ulazima u zdravstvene ustanove”, navodi se u prijavi te dodaje kako ni dežurstva pedijatara nisu prilagodili radu u uvjetima epidemije. Ističu kako se kaznena odgovornost za njih traži i jer je primarna zdravstvena zaštita prva crta obrane od epidemije, zaštita od širenja zaraze u bolnici i domovima za starije i nemoćne.

Udruga u prijavi optužuje i za propuste te nepoštivanje protokola, što je dovelo, ističu, do eskalacije zaraze u Domu za starije i nemoćne, a spominju i lošu odluku o premještanju štićenika iz Splita u “Biokovku” kojoj su oduzeli sigurnost od zaraze.

U prijavi spominju i snimku poništavanja natječaja za ravnatelja u Domu zdravlja Split te istragu koja se o tome vodi.

“Nepotizam i politička podobnost vide se i u činjenici da je Rađi omogućeno da bez natječaja imenuje pomoćnika Petrica koji je tada napunio 65 godina, a sve je pokrio župan prihvaćanjem Statuta s izmjenama, ali naknadno”, navodi se u prijavi. Ističu i kako treba ispitati još jedan slučaj – razloge požara u šatoru ispred Doma Zente gdje je izgorjela oprema. Piše