POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA ZAGREBAČKI AERODROM USRED PANDEMIJE KORONAVIRUSA

148

‘Franjo Tuđman’ nikada nije izgledao tužnije, sablasno je pust

Umjesto za ovo doba godine uobičajenih 40-ak, na zagrebačku zračnu luku sada u danu slijeće svega 6 do 7 aviona. Domaći letovi su obustavljeni, a Croatia Airlines još uvijek drži linije za Frankfurt, Amsterdam i Bruxelles koji su prvenstveno namijenjeni hrvatskim državljanima koji se iz raznih dijelova Europe žele vratiti u Hrvatsku. Uz to Qatar Airways leti za Dohu, a tu je i nešto humanitarnih letova poput zrakoplova koji je neki dan iz Kine dopremio veliku pošiljku medicinske opreme. Još uvijek stižu i avioni s teretom.

Moderna zgrada jedinog aerodroma u Hrvatskoj preko kojeg se još uvijek odvija kakav-takav putnički promet uglavnom je sablasno prazna. Ne rade ni kafići ni duty free shopovi, a na šalteru informacija telefoni ne prestaju zvoniti. Putnici zovu i pitaju jesu li im letovi otkazani. Preko dana je otvoren samo kiosk i nekoliko check-in šaltera na kojima su postavljena zaštitna stakla da bi se izbjegao bliski kontakt djelatnika i putnika.

Zaštitne mjere se strogo poštuju, a zaposleni na Franji Tuđmanu se nadaju da će ovakvo izvanredno stanje uzrokovano pandemijom trajati što kraće. Mjesecima su se pripremali za hrvatskoj predsijedanje Europskom unijom i prihvat brojnih stranih državnika, a zadesili su ih korona, ali i potres u kojem su na svu sreću objekti i infrastruktura prošli bez oštećenja. Pozorno prate upute Stožera civilne zaštite, a sanitarna inspekcija zadužena je za kontrolu putnika koji stižu iz inozemstva te im se propisuje samoizolacija. Piše