Pogledajte

81

Gledajte spektakularan balet ‘Gospoda Glembajevi’ u 20 sati

Neoklasicistički balet o propasti jedne agramerske patricijske obitelji izveden je uz odabranu glazbu Ludwiga van Beethovena i Sergeja Rahmanjinova…

– Glembajeve čitam kroz emocije, zanimaju me odnosi među likovima, karakteri, njihovi fetiši, sustav vrijednosti, sukob oca i sina, ovisnost o majci i opčinjenost maćehom… Upravo to balet sjajno prenosi… prevodeći u baletno djelo jednu od najznačajnijih hrvatskih drama – rekao je Mujić.

foto: HNK

Neoklasicistički balet o propasti jedne agramerske patricijske obitelji izveden je uz odabranu glazbu Ludwiga van Beethovena i Sergeja Rahmanjinova. No, baletna je priča počela ranije nego što piše u dramskom tekstu jer je koreograf, redatelj i autor libreta Mujić, stvarajući ovo scensko djelo, zagrabio i u prozne tekstove Miroslava Krleže iz ciklusa O Glembajevima.

foto: HNK

Prije poznatih događaja koji kulminiraju na proslavi jubileja Banke Glembay Ltd., doznajemo mnoge pojedinosti iz života poznatih likova koje su dovele do potpuna sloma jedne agramerske patricijske obitelji. Leone koji nije nastavio obiteljski biznis nego se okrenuo umjetnosti, u Zagreb se vraća poslije jedanaest godina i ne može odoljeti da ironično ne komentira mračnu obiteljsku povijest koja je započela zločinom počinjenim 1790., a nastavlja daljnjim kriminalnim poslovnim i životnim transakcijama, praćenim teatralnim sredstvima degeneracije.

foto: HNK

Od praizvedbe drame u zagrebačkome Hrvatskom narodnom kazalištu s golemim uspjehom, djelo je postalo jednom od najizvođenijih Krležinih drama uopće, a kakva sudbina očekuje njegovu baletnu inačicu u budućnosti ostaje tek vidjeti. No, posezanje za jednom toliko poznatom temom hrvatske literature bio je velik izazov ne samo za koreografa, njegove suradnike i cjelokupan ansambl, nego i za one koji dobro poznaju ovu literarnu obitelj.

foto: HNK

Leo Mujić je koreograf kojega zagrebačka baletna publika dobro poznaje, osobito po dva baletna djela praizvedena na našoj pozornici; ‘Tišina mog šuma’, inspiriran poezijom Dobriše Cesarića na glazbu suvremene hrvatske skladateljice Anite Andreis te iznimno popularan balet ‘Ana Karenjina’, nastao prema slavnome literarnome predlošku Lava Tolstoja na odabranu glazbu Petra Iljiča Čajkovskoga. Za aktualnu sezonu priprema balet ‘Ponos i predrasude’ čije su probe prekinute zbog Odluka Stožera civilne zaštite o prevenciji koronavirusa.

foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Predstave na YouTube kanalu nisu namijenjene komercijalnoj upotrebi, emitiramo ih u edukacijske, humanitarne ali i zdravstvene svrhe u suradnji s HNK Zagreb i Croatia filmom. Naime, svaka izolacija koja podrazumijeva drastično reduciranje socijalnih kontakata može imati negativan utjecaj i na naše na psihičko zdravlje, a umjetnost u takvim situacijama omogućuje ljudima da se s mnogo manje stresa prilagode izvanrednoj situaciji u kojoj su se našli oni i njihove obitelji. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Balet ‘Labuđe jezero’ POGLEDAJTE OVDJE

Operu ‘Ero s onoga svijeta’ POGLEDAJTE OVDJE.

Predstavu ‘Evanđelje’ POGLEDAJTE OVDJE.

Dramu ‘Ljudi od voska’ POGLEDAJTE OVDJE.

Predstavu ‘Kralj Lear’ POGLEDAJTE OVDJE.

Operu ‘Nikola Šubić Zrinjski’ POGLEDAJTE OVDJE.

Filozofski teatar s Yanisom Varoufakisom POGLEDAJTE OVDJE.

Komičnu operu ‘Don Pasquale’ POGLEDAJTE OVDJE.

Dramu ‘Vučjak’ POGLEDAJTE OVDJE

Balet ‘Petar Pan’ POGLEDAJTE OVDJE.

Filozofski teatar s Tariquom Alijem POGLEDAJTE OVDJE.

Balet ‘Modrobradi’ POGLEDAJTE OVDJE.

Predstavu ‘Žena’ POGLEDAJTE OVDJE.

Operu ‘Adel i Mara’ POGLEDAJTE OVDJE.

Filozofski teatar s Paulom Masonom POGLEDAJTE OVDJE.

Balete ‘Tamni pejzaži’ i ‘Bolero’ POGLEDAJTE OVDJE.

Dramu ‘Tartuffe’ POGLEDAJTE OVDJE.

Balet ‘Apoksiomen’ POGLEDAJTE OVDJE.

Dramu ‘Ivanov’ POGLEDAJTE OVDJE

Balet ‘Elizabeta Austrijska – Sissi’ POGLEDAJTE OVDJE.

Ljubavnu operu ‘Manon Lescaut’ POGLEDAJTE OVDJE.

Balet ‘Romeo i Julija’ POGLEDAJTE OVDJE.

Predstavu ‘Ciganin, ali najljepši’ POGLEDAJTE OVDJE.

Predstavu ‘Na kraju tjedna’ POGLEDAJTE OVDJE.

Piše