Policija najavila akciju u vezi jedne skupine sudionika u prometu

1547

Najavljeno je ‘pojačano postupanje policije’.

‘Na području Policijske uprave zagrebačke u srijedu, 19. veljače i četvrtak 20. veljače 2020. godine, provest će se preventivno – represivna akcija „Zaštita pješaka“. Policijski službenici će pojačano nadzirati prekršaje vozača (od članka 133. do članka 135. Zakona o sigurnosti prometa na cestama), ali i prekršaje koje čine pješaci’, najavili su u policiji.

Istu akciju je najvila i PU istarska.

‘Postaja prometne policije Pula-Pola provest će u srijedu, 19. veljače od 9 do 14 sati prometnu akciju, usmjerenu prema zaštiti pješaka, kao jedne od ranjivijih skupina sudionika u prometu’, najavili su pri tom dajući savjete sudionicime u prometu.

‘Kako bi se povećala sigurnost pješaka, kao jedne od najugroženijih skupina sudionika u prometu, Policijska uprava istarska apelira na vozače da povećaju oprez i uvažavaju pješake u prometu:

  • Usporite vozila kada se približavate pješačkom prijelazu zbog propuštanja pješaka koji prelaze kolnik!
  • Zaustavite vozilo ispred pješačkog prijelaza kada su pješaci djeca, stare i iznemogle osobe, slijepe osobe ili druge osobe s invaliditetom i kad tek stupaju na pješački prijelaz!
  • Ne parkirajte vozilo na nogostupu, u raskrižju i na pješakom prijelazu!

Ujedno podsjećamo pješake da i za njih vrijede određeni prometni propisi, kojih se trebaju pridržavati kako bi povećali svoju, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu:

  • Koristite nogostup ili drugu površinu za kretanje pješaka, a u slučajevima kada nema nogostupa, hodajte što bliže rubu kolnika!
  • Ako se krećete u skupini, hodajte jedan iza drugoga!
  • Ako se krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite osvijetljeni ili označeni reflektirajućim materijalom!
  • Pješački prijelaz koristite uvijek kad nije udaljen od vas više od 50 metara u naselju ili više od 100 metara izvan naselja!
  • Kada na cesti nema pješačkog prijelaza, prijeđite kolnik najkraćim putem, i to tako da ne ometate promet vozila!’, savjetovali su iz policije.

Nastavak ‘pojačanog nadzora’

U PU koprivničko-križevačkoj najavili su za srijedu akciju kojom će se nadzirati brzina.

‘U cilju smanjenja broja prometnih nesreća uslijed neprimjerene brzine te ujedno i kao svojevrsnu najavu pojačanog nadzora prometa tijekom vikenda, na području Policijske uprave će se u srijedu, 19. veljače 2020. g. provesti preventivna akcija „Uspori – u prometu brzina nije vrlina“, najavljeno je.

PU vukovarsko-srijemska najavila je još više prometnih kontrola dolaskom lijepog vremena. Podsjećamo da su u zadnje vrijeme posebno popularne kod policije pojačane akcije nadzora kroz dane vikenda pa budite na oprezu čak i kada ih na području vaše PU ne najave. Piše