Porazno istraživanje

258

gacePorazno istraživanje – čudom preživljavaju sa 100 kuna. ‘Vlado, umirovljenici si ne mogu priuštiti ni gaće od 10 kn na placu’. Prehrana im je vrlo siromašna, a na jelovniku vrlo rijetko imaju meso i druge kvalitetne namirnice, mjesečno za režije izdvajaju više od 70 posto mirovine, pokazalo je istraživanje udruge stanara V. Gorice

Udruga stanara Velike Gorice napravila je istraživanje na uzorku od tisuću umirovljenika. Rezultati su porazni te su stanari zatražili od premijera Zorana Milanovića da ih u četvrtak primi kako bi zajedno pokušali pronaći rješenje.

Polazište za istraživanje bilo je poskupljenje grijanja koje je od prije koji mjesec u Velikoj Gorici skuplje za 38 posto. Istraživanje je obuhvatilo tisuću umirovljenika koji, prema rezultatima, samo čudom preživljavaju.

Većina umirovljenika tijekom zimskih mjeseci ukupno na režije izdvaja oko 60 – 70 posto od svojih mirovina. Računica je jasna. Režije iznose 1500 kuna, a mirovina je 2300 kuna, ističu istraživači.

Istraživanje je pokazalo da postoje i oni građani koji na režije izdvajaju 80, 90, pa čak i 100 posto od svojih mirovina. Umirovljenicima nakon što podmire sve režije, u prosjeku ostaje od 300 do 500 kn, koje bi im trebalo služiti za podmirenje svih drugih životnih troškova (hrana, odjeća, obuća, lijekovi i dr. ).

Tako je bilo prije poskupljenja grijanja. Nakon što je cijena porasla za 38 posto, od mizernog iznosa umirovljenicima će se oduzeti dodatnih 200 do 300 kuna.

Za podmirenje svih drugih životnih troškova ostat će im samo oko 100 – 200 kn.

– Tijekom istraživanja utvrdili smo da je prehrana umirovljenika vrlo siromašna i da na jelovniku vrlo rijetko imaju meso i druge kvalitetne namirnice, što izravno utječe na njihovo zdravlje. Utvrdili smo da umirovljenici zbog malih mirovina nisu mogli kupili ni jedan dio odjeće i obuće već petnaest godina, a prema njihovim izjavama mogu si kupiti samo donji veš na tržnici za deset kuna. Dio novca moraju izdvajati za kupnju lijekova (do 500 kn), iako imaju dopunsko zdravstveno osiguranje, a ponosni su ljudi i ne žele govoriti o svojim problemima. Mnogi su izjavili da ih je sram reći kolika im je mirovina. Neki su istaknuli da će radije biti gladni nego da traže pomoć od bilo koga. Takav stav umirovljenika ni jedna Vlada ne bi smjela iskorištavati i smanjivati mirovine do krajnjih granica, navodi predsjednik udruge stanara Mato Perković.

U četvrtak će zakucati Milanoviću na vrata, a ostaje vidjeti hoće li im otvoriti. U dopisu što su ga slali šefu vlade istaknuli su kako su 2009. s peticijom došli tadašnjoj šefici vlade J. Kosor, ali ona ih nije htjela primiti.

– Smatramo da Vi imate više razumijevanja za probleme građana te da će te naći vremena da nas primite – poručili su premijeru. piše