Pravo vrijeme za sadnju

886

Htjeli biste uzgojiti vlastito povrće, ali ne znate kada ga trebate posaditi? Evo kada je pravo vrijeme za sadnju rajčica, tikvica, luka, krumpira…

Couple Of Female Hands Offering Fresh Organic Tomatoes

Naravno, osim doba godine koje je najpogodnije za sadnju, postoji i niz drugih faktora koji utječu na uspjeh i kvalitetu vašeg uzgojenog povrća

Donosimo 12 popularnih vrsta povrća i vrijeme koje je najpogodnije za njihovu sadnju

Sve se više ljudi okreće prirodnoj i nezagađenoj hrani, pa tako i povrću uzgojenom u vlastitom vrtu ili dvorištu. No, kako biste mogli uživati u vlastitoj rajčici, salati ili patlidžanu, morate ih zasijati na vrijeme. Naravno, osim doba godine koje je najpogodnije za sadnju, postoji i niz drugih faktora koji utječu na uspjeh i kvalitetu vašeg uzgojenog povrća, od količine padalina i vjetra do varijacija u temperaturi i vrsti tla. Možda neke od navedenih namirnica nisu službeno povrće, ali ih svi mi uglavnom smatramo takvim jer ih sigurno nećete dodati u voćnu salatu.

Kada posaditi rajčice

Rajčice su omiljeni dodatak cijelom nizu jela, od raznih salata i umaka do juha i ukusnih rižota ili jela od tjestenine. Ne ubrajaju se u povrće, već su zapravo voće, iako ih svi koristimo kao povrće.

KALENDAR: rana sjetva počinje u veljači, a srednje rana u ožujku, a sadi se kad se formira pet do šest listova. Ako kupujete rajčicu koja je već spremna za sadnju (takozvani flanjci), sadi se onda kada više nema opasnosti od proljetnog mraza.

Kada se sadi krastavac

Vrlo lako se uzgaja i omiljeno je povrće u vrtovima. Idealan je za osvježavajuće salate ili kao dodatak u sendviču, a može se i ukiseliti te konzumirati tijekom cijele zime.

KALENDAR: Krastavac se na otvorenom sije u travnju, odnosno onda kad se temperatura tla digne na najmanje 12 stupnjeva Celzijusa ili, još bolje, na 15 stupnjeva jer biljka koja vrlo brze nikne jako loše podnosi mraz.

Kada se sadi luk

Postoji mnoštvo varijanti ovog povrća koje se razlikuju u okusu i ljutini, no sve su odličan dodatak jelima. Dugo se mogu čuvati pa čak i tjeraju neke dosadne insekte.

KALENDAR: Luk se može početi sijati već u siječnju i veljači, a presadnice su spremne za presađivanje u gredicu kad su listovi visine 10 do 15 cm i kada je prošao zadnji mraz.

Kada se sadi mrkva

Mrkva je najčešće narančaste boje, no postoje i varijante drugih boja, primjerice žuta ili bijela. Brzo raste i često se može saditi i brati više puta u sezoni.

KALENDAR: Mrkvu je najbolje saditi krajem ožujka i početkom travnja, točnije u mjesecima koji nisu ni prevrući ni prehladni. Nekada se sadnja može odužiti i do početka svibnja, ali sve ovisi o trenutnim klimatskim uvjetima.

 

Kada se sadi tikvica

Tikvice i bundeve su idealne za ljetna i jesenska jela, a jednako su lijepe za gledati kao što su ukusne. Možete ih odabrati u raznim bojama i veličinama kako bi vam vrt bio zanimljiviji.

KALENDAR: Sjemenke za tikvice treba sijati u proljeće, kao i za bundevu. Idealno vrijeme za sjetvu bi bilo kod temperature tla od 15 stupnjeva Celzijusa na 10 cm dubine, u periodu kad su prošle opasnosti od kasnog proljetnog mraza, što je kod nas obično tek u drugoj polovici svibnja.

Kada se sadi kukuruz

Ova visoka biljka sve je popularnija u vrtovima obiteljskih kuća, a može se koristiti na sto načina: u salatama, varivima ili jednostavno samo kuhan ili pečen.

KALENDAR: Idealno vrijeme za sadnju kukuruza je razdoblje od travnja pa sve do početka lipnja. Kod sadnje je najvažnije da optimalna temperatura bude oko dvadesetak stupnjeva Celzijusa.

Kada se sadi paprika

Postoji mnogo vrsta paprika različitih oblika i okusa, od slatkastih do onih  prilično ljutih. Odaberite one vrste koje će vaši ukućani najviše vole, a obično su najpopularnije takozvane babure koje se najčešće koriste u salatama i za nadijevanje.

KALENDAR: U kontinentalnim krajevima sadnja paprike se obavlja tijekom travnja. Paprika se uzgaja iz presadnica (flanjaka) koje se počinju rasađivati na otvorenom onda kad je tlo dovoljno toplo i nema opasnosti od kasnih mrazeva.

Kada se sadi krumpir

Ukusan je pečen, kuhan ili pržen i savršeno se sljubljuje gotovo sa svakim jelom. Može se jesti sam ili s dodacima, umacima i preljevima.

KALENDAR: Vrijeme kada se sadi krumpir se razlikuje u nizinskim dijelovima, brdskim područjima te u Dalmaciji i na otocima.  U nizinama krumpir treba saditi od sredine ožujka do početka travnja, u Dalmaciji i na otocima od kraja siječnja, a u brdskim područjima se krumpir sadi tijekom mjeseca travnja.

Kada se sade rotkvice

One su odličan izbor za jedan mali kutak vašeg vrta, a moći ćete uživati u njima tijekom cijelog ljeta.

KALENDAR: Sadnja rotkvice može početi već u veljači u mediteranskom području, a u kontinentalnom području u ožujku.

Kada se sadi patlidžan

Može se koristiti u brojnim receptima, od pečenog povrća na roštilju, do punjenih patlidžana, musaka i, naravno, ajvara ili pinđura.

KALENDAR: Na jugu Hrvatske se patlidžan sadi uglavnom krajem travnja, a u kontinentalnim i sjevernijim krajevima red na njega dolazi tek u svibnju.

Kada se sadi grašak

Grašak obiluje vitaminima i proteinima, a porcija graška ima jednaku količinu vitamina C kao dvije jabuke te jednaku količinu proteina kao jedno veliko jaje. Lako ga je smrznuti pa se može koristiti tijekom cijele godine.

KALENDAR: Grašak se obično sadi tijekom travnja, no rani grašak se može sijati već na samom početku proljeća, ali jednako tako može se sijati i sredinom ljeta, a u toplijim priobalnim predjelima može se sijati i u jesen jer, uz zaštitu, može „preživjeti“ zimu.

Kada se sade mahune

Mahune su klasik svakog vrta. Ima ih ju bezbroj varijanta, a mogu se uzgojiti u obliku grma ili, ako imate malo prostora, tako da rastu u vis, kao penjačice.

KALENDAR: Sadnja mahuna počinje krajem travnja i produljuje se do kraja lipnja za sorte penjačice, a do kraja srpnja za patuljaste sorte. Piše