Premijerka pohvalila građane

393

‘Ovo što smo napravil je ogromno, prekinuli ste lanac prijenosa’

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern ‘oprezno je optimistična’ kada je u pitanju ograničavanje epidemije koronavirusa nakon što se broj zaraženih smanjuje. U protekla 24 sata zabilježeno je 29 novih slučajeva, a do sada je umrla samo jedna osoba.

Prvi slučaj potvrdili su 26. veljače, a granice su zatvorili 19. ožujka. Pohvalila je Novozelanđane zbog ‘razbijanja lanca prijenosa’ u prvoj polovici trajanja zabrana. Ardern je građanima poručila da je ono što su napravili u posljednja dva tjedna ‘ogromno’, javlja Daily Mail. – Suočeni s najvećom prijetnjom ljudskom zdravlju u posljednjem stoljeću, Kiwiji su tiho i kolektivno implementirali zid diljem zemlje. Prekidate lanac prijenosa i učinili ste to jedni za druge – rekla je premijerka. Dodala je kako vlasti tek sada trebaju odlučiti hoće li produžiti ili ublažiti blokadu koja bi trebala isteći u ponoć 22. travnja. Testiranja su počeli provoditi još 22. siječnja iako je prvi pozitivan slučaj potvrđen 26. veljače. Nakon toga su počeli poduzimati drastične javnozdravstvene mjere čak i kada je bilo jako malo slučajeva zaraze. Svi oni koji su pristizali u Novi Zeland nakon 14. ožujka trebali su ići u samoizolaciju, a došla je i zabrana brodova za krstarenje.

Zabrana ulaska onima koji nisu stanovnici i državljani uslijedila je 18. ožujka, a u tom trenutku imali su samo 32 potvrđena slučaja. Okupljanja više od 100 ljudi zabranjena su 19. ožujka, a zabrana kretanja nastupila je 25. ožujka.  Piše