Preminula naša najtrofejnija paraolimpijka

191

milka milinkovicOsvojila je čak devet medalja, još lani je nastupila u Rio de Janeiru. Nakon kratke i teške bolesti sinoć je u riječkoj bolnici u 62. godini preminula najuspješnija hrvatska paraolimpijka Milka Milinković. 

Milka Milinković rođena je 7. travnja 1955. godine u Dabru (Sanski Most) u Bosni i Hercegovini. 

Nakon nezgode s 13 godina ostaje u invalidskim kolicima s dijagnozom paraplegije. Odlazi na rehabilitaciju u bolnicu u Kraljevici u kojoj se, nakon  rehabilitacije, zapošljava i radi do umirovljenja. Milka je uistinu živjela punim plućima, bila je neuništiva duha, a u sportu, smijehu i pozitivnom pogledu na život pronašla je spas i nadu.

Milka Milinković je sa dvije zlatne, tri srebrne i četiri brončane najtrofejnija hrvatska paraolimpijka, koja je prošle godine u Rio de Janeiru nastupila na svojim desetim Paraolimpijskim igrama.

milka milinkovic1

Prvi put na paraolimpijskim igrama nastupa 1972. u Heilderbergu. Vlasnica je prve hrvatske medalje iz Barcelone 1992. godine, kada je uzela broncu u koplju i to je bila i njezina posljednja medalja.  Najuspješniji rezultat ostvarila je na paraolimpijskim igrama u Seulu 1988. godine gdje je uzela zlato u kugli, postavivši pritom novi svjetski i paraolimpijski rekord.

Osim paraolimpijskih osvojila je i 17 zlatnih, šest srebrnih i 10 brončanih medalja na svjetskim i europskim natjecanjima.Proglašena je najboljom sportašicom Jugoslavije 1980., 1984. i 1985. godine. Redom Danice hrvatske odlikovana je 1993. godine, Državnu nagradu za sport “Franjo Bučar” dobila je 1998., a 2012. godine odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara.

Datum posljednjeg ispraćaja Milke Milinović bit će naknadno objavljen.  piše