Prepun kalcija

353

jajaCijelo ga vrijeme imate kod kuće: Ovo je jedini pravi lijek za zdrave i čvrste kosti tijekom cijelog života. Štiti štitnu žlijezdu, ublažava gastri-tis i čisti krv.

Kalcij je sastavni dio koštane mase, a njegov nedostatak obično nadoknađujemo konzumiranjem mlijeka i mliječnih proizvoda. Kada ga u organizmu manjka, puca nam kosa i nokti, a koža ne blista. Prekomjerno sjedenje, kava, alkohol i gazirana pića još više crpe kalcij iz organizma.

No, prirodan lijek čijim redovitim konzumiranjem možemo očuvati kosti i cjelokupni organizam cijelo vrijeme stoji u hladnjaku. Naime, radi se o jajima i to posebice o njihovoj ljusci. Ako niste znali, ljuska jajeta sadrži 90 posto kalcija i zapravo je najveći izvor tog minerala.

jaja1

Ono što je posebno zanimljivo jest činjenica da je ljuska jajeta po kemijskog sastavu gotovo identična ljudskim kostima i zubima.

Zbog svega ovoga možemo zaključiti da konzumiranjem ljusaka od jaja čuvamo kosti od osteoporoze, potičemo stvaranje krvnih stanica te smanjujemo visok kolesterol i krvni tlak.

Osim kalcijem, bogate su željezom, manganom, bakrom, cinkom, fosforom i mnogim drugim elementima. Evo kako se točno konzumiraju:

1. Za normalan rad štitne žlijezde

Operite i osušite ljuske od osam jaja te ih potom izmrvite i prelijte sokom od dva limuna. Ostavite ih tako u hladnjaku nekoliko dana dok se ne otope. Procijedite tekućinu i pomiješajte ih s litrom rakije i kilogramom meda. Ostavite da mješavina odstoji tjedan dana, a nakon toga konzumirajte jednu žlicu dva do četiri puta dnevno nakon jela.

2. Protiv gastritisa i čira

jaja2

Pomiješajte žlicu mljevenih ljuski sa žlicom šećera i žlicom muškatnog oraščića. Mješavinu konzumirajte po jednu žlicu tri puta dnevno oko 20 dana zaredom.

3. Za jačanje organizma

Operite i izmrvite ljsuke od pet jaja te ih stavite u tri litre vode. Tu vodu čuvajte u hladnjaku oko tjedan dana i konzumirajte je kao vodu za piće. piše