Prije 10 dana slavila rođendan

304

kat1U dobi od 108 godina umrla najstarija Hrvatica. Bila je dobri i vedri duh svog malog istarskog mjesta, svjedok burne povijesti, živjela je skromno. Katarini Pucić iz istarskog sela Žagrići između Žminja i Sutivanca, umrla je 27. travnja u 109. godini života kao najstarija Hrvatica, piše Glas Istre koji je vijest doznao od obiteljskog prijatelja. Prije samo deset dana u krugu obitelji proslavila je 108. rođendan.

Katarina Pucić ili nona Kata, kako su je zvali, rođena je 19. travnja 1909. godine, a iza sebe je ostavila tri sina, tri unuka, jednu unuku, devet praunuka i četiri prapraunuka. Najmlađa članica obitelji, Ana, u srpnju će proslaviti svoj četvrti rođendan.

U Žagriće je doselila 1929. godine i od tada nije mijenjala adresu. Udovica je postala 1996. godine kada joj je u 95. godini umro suprug Ivan pa je živjela u kućanstvu s najstarijim sinom Franom.

Kako piše Glas Istre, do posljednjeg je dana bila vedra i bistra, znala je sve rođendane, a sjećala se i svih vladavina na ovom prostoru od Austrije, preko Italije, Tita i Jugoslavije do Hrvatske.

U ranijim intervjuima sjećala se nekadašnjeg teškog rada, ali i veselja. Preferirala je domaću hranu, posebice pancetu, prežganu juhu i kapuz.

– Po božjoj volji se gre i živi. Budite pravi, delajte i budite pošteni, kazala je Katarina na svoj 103. rođendan, dok je na predlanjskoj proslavi kazala: “Bog me drži tu toliko. Ma ča ću? Ne vidin, ne čujen, neman zubi jer sam imala krunice. Ma sada mi je počelo biti teško.” piše