Pripazite

93

menopoKemikalije iz šminke mogu potaknuti ranu menopauzu. Šminkate li se i mažete kremama baš svaki dan? Možda biste taj ritual mogle ponekad preskočiti jer su znanstvenici utvrdili negativan utjecaj na žensko zdravlje. Svakodnevno korištenje šminke može uzrokovati prerani ulazak u menopauzu.

Natalia Grindler sa sveučilišta u Washingtonu provela je istraživanje na gotovo šest tisuća žena kontrolirajući im krv i urin. One žene koje su imale najvišu razinu ftalata (kemikalija iz šminke i ostalih kozmetičkih proizvoda te konzervirane hrane) ulazile su u menopauzu dvije ili tri godine prije nego ostale žene, točnije sa 49 godina.

Ftalati imaju utjecaj na funkciju jajnika i reproduktivni sustav žena, a rana menopauza povezana je s većim rizikom od moždanog udara, krvožilnih bolesti te slabijih kostiju. Grindler i ostali znanstvenici ne znaju točan razlog visoke razine ftalata u ženskom organizmu, ali pretpostavljaju da je to posljedica nanošenja šminke, pijenja flaširane vode i jedenja konzervirane hrane. piše Daily Mail.