Prirodni lijek

123

jabuklukNevjerojatno svojstvo jabuke i luka. Polifenol miricetin, koji se nalazi u jabukama i luku, može zaštititi crvena krvna zrnca dijabetičara od štetnih učinka oksidativnog stresa i ublažiti razvoj komplikacija kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2.

Muče li vas tegobe vezane uz srce, oči i živce od kojih pati većina dijabetičara u kasnijem stadiju bolesti, jabuke i luk su plodovi za vas.

Biokemičari Sveučilišta u Allahabadu su ustanovili da polifenol miricetin, koji se nalazi u jabukama i luku, može zaštititi crvena krvna zrnca dijabetičara od štetnih učinka oksidativnog stresa i ublažiti razvoj komplikacija kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2. ‘Za prosječnog je čovjeka dijabetes bolest koja se manifestira visokom razinom glukoze. Dok se ona može kontrolirati lijekovima ili promjenama u životnom stilu, osnovni problem dijabetesa svejedno ostaje prisutan’, tvrdi doktor Si Rizvi, voditelj istraživanja.

Jedno od osnovnih promjena kod dijabetesa je stanje tzv. oksidativnog stresa, koji je povezan s razvojem komplikacija kod dijabetičara u kasnijem stadiju, kao što su neuropatija (pogađa živce), vaskularne komplikacije koje pogađaju krvne žile i srce, retinopatija (pogađa oči) i problemi bubrega.

Kontroliranje oksidativnog stresa je ključno i to kvalitetnom hranom i dodacima prehrani koji su bogati antioksidansima. Tako se smanjuju komplikacije koje nastaju u kasnijem stadiju dijabetesa tipa 2. piše