Prirodno svjetlo

140

Prirodno svjetlo u životnom prostoru ima nevjerojatan učinak na naše zdravlje, ali i učinkovitost u poslu

Loft room with cozy design.

„Novo normalno“ je nešto na što se svi prilagođavamo, a posebice kada je riječ o boravku kod kuće. Većina poslodavaca prigrlila je opciju da zaposlenici rade od kuće, ali i oni koji su se morali vratiti u svoje urede se vraćaju u svakodnevnu rutinu. Bez obzira na to jeste li kod kuće ili u poslovnom prostoru, činjenica je kako svi mi provedemo oko 90 posto svojih dana u zatvorenom. A to sa sobom povlači i faktore kao što su nedostatak svježeg zraka i izlaganje sunčevoj svjetlosti. Iako nam je možda prva asocijacija kod izlaganja suncu zdravstveni dio negativnih utjecaja UV i UVZ zraka, u zatvorenim prostorijama je iznimno bitna prirodna svjetlost, a najbolji način za dobivanje iste je postavljanje krovnih prozora.

 

Donosimo vam nekoliko trikova kako maksimalno iskoristiti prirodno svjetlo u svom domu:

Pazite da namještaj ne blokira prozore

Biranje bijelih okvira prozora koje će pojačati odraz prirodnog svjetla

Za odražavanje prirodne rasvjete koristite strateški postavljena ogledala

Izbjegavajte teške zavjese

Neka prozori budu čisti kako bi se omogućilo što više svjetla

Odaberite svjetlije boje općenito kako biste odražavali svjetlost

Koristite staklena vrata i velike prozore gdje god možete

 

Krenimo od samih financijskih benefita jer uz prirodno svjetlo koje je strateški raspoređeno u domu možemo smanjiti troškove energije. Naime, ne samo da nam pomaže kod zagrijavanja, nego i kod osvjetljavanja prostora bez korištenja struje. Također, istraživanje koje je provela američka tvrtka Building Technology Innovations je pokazalo kako povećana prirodna svjetlost u životnom prostoru rezultira i time da vam povećava vrijednost nekretnine! Sasvim je logično, prostor izgleda veće i otvorenije, što rezultira spremnošću ljudi da plate više, a ako još imate sjajan pogled s prozora, veliki prozori će vam pomoći da vam to ide na ruku.

Prije

Poslije

 

Vidljiva razlika u osvjetljenju kod prostora bez krovnih prozora i nakon ugradnje krovnih prozora

Ali, što je kod svakodnevnog, normalnog života? Brojna istraživanja ukazuju na to da prirodno svjetlo ujutro i uvečer povećava koncentraciju i fokus. Imati dovoljno prirodnog svjetla posebno je važno ako radite od kuće. Prostor koji je prirodno osvijetljen krovnim prozorima pomoći će vam da budete produktivniji za razliku od umjetno osvijetljenog radnog okruženja. Posljednjih mjeseci svi smo pod neizbježnim stresom, a prirodna svjetlost poboljšava komunikaciju između područja mozga koji su odgovorni za suočavanje s emocijama poput stresa i tjeskobe.

Prije

Poslije

 

Sunčeva svjetlost pomaže kod izlučivanja serotonina i endorfina, hormona koji nam mogu poboljšati raspoloženje ublažujući bol, pružajući energiju i čineći da se osjećamo sretnima i dobro odmorenima. Ali prirodno svjetlo ima utjecaj na još jedan hormon. Riječ je o melatoninu koji je zadužen za regulaciju sna. Sunčeva svjetlost usporava sposobnost našeg tijela da ga stvorimo (zato smo prirodno uspavani noću i danju budni), a dobivajući dovoljno prirodnog svjetla, unutarnji sat vašeg tijela omogućit će vam bolji noćni san i više energije tijekom dana.

Prije

Poslije

 

Za sam kraj, dolazimo do estetskog aspekta važnosti prirodnog svjetla u vašem domu. Ne samo da će vam poboljšati zdravlje, već i sam komfor boravka u prostoru. Više prirodnog svjetla pruža vizualno veći prostor, a na to utječe i boja namještaja. Stoga, ako želite imati prozračan dom, izbjegavajte tamne nijanse namještaja, a zidovi neka budu što svjetliji. Odličan način za dobivanje prirodnog svjetla, ako obični prozori nisu dovoljni, su krovni prozori koji će omogućiti dopiranje svijetla i u najtamnije prostorije. Krovni prozori se s lakoćom mogu ugraditi ako je u pitanju potkrovlje, ali ne morate brinuti ni ako imate ravan krov. Naime, u takvim situacijama se koriste posebni prozori za ravni krov ili svjetlosni tuneli koji će vam omogućiti idealnu količinu dnevnog svjetla. Dodatan savjet je i da okviri prozora budu bijele boje kako bi vizualno dobili što više prostora. Piše