Propisuju ih liječnici

228

lilablgGutate ih kao bombone nesvjesni da su smrtonosniji od kokaina i heroina zajedno. Istraživanje koje su proveli znanstvenici s McGill University pokazalo je kako više ljudi umre od predoziranja tabletama protiv bolova koje su im prepisali liječnici nego od kokaina i heroina zajedno.

Samo u SAD-u je 2010. godine zbog ovoga umrlo više od 16.000 osoba. Sjedinjene Američke Države i Kanada su zauzimaju prvo i drugo mjesto kada je u pitanju konzumiranje lijekova protiv bolova.  Znanstvenici su otkrili kako barem 17 različitih faktora utječe na povećan broj smrtnih slučajeva vezanih uz konzumaciju tih lijekova.
Glavni razlog jest učestalo propisivanje takvih lijekova od strane doktora te njihova prodaja, povećana upotreba jakih lijekova protiv bolova kao što su oksikontin i metadon, miješanje lijekova protiv bolova s ostalim lijekovima ili alkoholom te društveni i demografski faktori.
Stručnjaci koji su proveli istraživanje kažu kako su za tu smrtonosnu pojavu odgovorni i liječnici i pacijenti kao i zdravstveni sustav te socijalno okruženje.
piše