Provjerite na vrijeme

214

hipBolest koju je teško prepoznati: Ako imate ove simptome i traju dulje vrijeme, posjetite liječnika. Pacijenti se često žale na depresivno raspoloženje i kažu da se rasplaču bez očitog razloga. 

Nesanica, tanka kosa, debljanje, umor, samo su neki od mnogih nejasnih simptoma nedovoljno aktivne štitne žlijezde koji mogu, ali i ne moraju ukazivati na to da osoba boluje od hipotireoze.

Žlijezda u obliku leptira smještena u vratu luči hormone potrebne za rast stanica, metabolizam i druge važne tjelesne funkcije.

Usporeni rad štitnjače remeti normalnu ravnotežu kemijskih reakcija u tijelu i utječe na sve aspekte metabolizma. “Simptomi su četo prilično nejasni”, kaže internist Markus Quante. “Pacijenti se žale na gubitak energije, slabu motivaciju, nemogućnost koncentracije, zatvor i lomljivu kosu i nokte.”

Mnogi se također žale na depresivno raspoloženje i kažu da se rasplaču bez očitog razloga. Sve u svemu, oni se stvarno osjećaju loše, rekao je Quante.

Jednostavno liječenje

Ako simptomi potraju nekoliko tjedana i pojave se novi, vrijeme je za odlazak liječniku. Krvne pretrage mogu pokazati radi li se o usporenoj štitnjači.

“Nespecifični simptomi otežavaju pronalaženje uzroka”, izjavio je endokrinolog Matthias Weber i dodao da je uvijek potrebno napraviti pretrage koje uključuju i ultrazvučni pregled.

Kada se otkrije da se radi o hipotireozi, liječenje je jednostavno. “Pacijenti uzimaju levotiroksin u tabletama, koji zamjenjuje hormone koji se nedovoljno ili uopće ne izlučuju”, kazao je Quante.

 Weber je kazao da je liječenje obično doživotno. piše