Razbijamo mit: Evo što uistinu znači ova oznaka na dnu zubne paste

262

oznakedno zubna pastaNa dnu tube paste za zube nalaze se kvadratići ili pravokutnici raznih boja, no što oni zapravo znače? Jeste li se ikad pitali što znači kvadratić ili pravokutnik na dnu vaše zubne paste? Ako jeste, vrijeme je da riješimo tu nedoumicu. 

Iako internetom kruže priče kako je riječ o tome koliko kemikalija sadrži pojedina zubna pasta, odnosno da svaka boja označava količinu kemikalija, to je neistina. 

Prema tom mitu, zelena boja na dnu paste značila bi da je riječ o potpuno prirodnim sastojcima, crvena da su pomiješani prirodni i kemijski sastojci, plava da se radi o kemijskim sastojcima i lijekovima, a crna da su za proizvodnju korišteni samo kemijski sastojci. 

No, iako se ovo objašnjenje čini logičnim, ono je pogrešno. Jer, kad malo bolje razmislite, koja bi kompanija koja proizvodi zubne paste na takav način označavala svoje proizvode i radila si lošu reklamu. 

Što onda znače te boje na dnu tube? 

Riječ je, naime, o oznakama za optičke čitače, uz pomoć kojih strojevi prepoznaju gdje je kraj ambalaže, odnosno koja se količina sadržaja nalazi u tubi, i to je mjesto gdje se tuba može prerezati i zatvoriti. 

Ako ne vjerujete, pogledajte druge proizvode koje imate, a koji se nalaze u sličnim tubama. Primjerice, krema za sunčanje ili losion za tijelo koji su pakirani u tubi također imaju takvu oznaku na dnu.  piše