Razbijanje mitova

211

sijedako

Evo što će vam se dogoditi ako čupate sijede vlasi. Ako ste “ozbiljni čupač” dlaka, mogli biste oštetiti folikul na način da više ne proizvodi dlake. “U tom slučaju nećete imati nikakvu kosu”, kaže Schuller Uvriježeno je mišljenje da sijede dlake nije pametno čupati jer će tada izrasti više sijedih nego ako to ne činite. No, kako piše Today, to je obični mit. Ništa se neće dogoditi ako iščupate sijedu dlaku, tvrdi “kozmetička znanstvenica” Randi Schuller.

Ništa se loše neće dogoditi ako čupate sijede dlake s glave. No neće vam donijeti ni puno dobrog. Čupanje sijedih tek privremeno pomaže jer je folikul iz kojeg raste dlaka i dalje živ te će iz njega izrasti nova sijeda dlaka koja će zamijeniti onu koju ste iščupali.

Ne treba se brinuti da će na okolnome području izrasti više sijedih ako iščupate jednu dlaku. – To je mit jer svaka vlas raste iz jednog folikula i nema doticaja sa susjedima – kaže Schuller.

Ipak postoji i jedna dobra vijest:

– Ako ste ipak odlučili čupati sijede dok ih imate malo, moglo bi se dogoditi da nova vlas koja izraste bude ipak koju nijansu tamnija od svoje prethodnice. To je stoga što melanogeneza, proces u kojemu se u folikulu stvara pigment koji daje boju vlasima) nije konzistentan od dlake do dlake – kaže Schuller, piše Today.

Ako ste “ozbiljni čupač” dlaka, mogli biste oštetiti folikul na način da više ne proizvodi dlake. – U tom slučaju nećete imati nikakvu kosu – kaže Schuller. 

Treća je opcija ignorirati sijede i činiti to sve dok vam se kosa ne ujednači i postane prekrasno sijeda. piše