Rekordne brojke

637

rekordne brojkeCrni siječanj: Zabilježen najveći broj umrlih u Hrvatskoj još od ratne 1991., zabrinuti stručnjaci najavljuju analize.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u siječnju 2017. umrlo je više osoba nego u ijednom mjesecu još od 1990. godine, njih 6441. To je čak 42 posto više nego u siječnju prošle godine, a stručnjaci tako visoku smrtnost u siječnju ove godine pripisuju jakim hladnoćama i gripi koja je vladala ove zime, zbog čega je smrtnost starije populacije dodatno porasla.

Dr. Ivan Čipin s Katedre za demografiju Ekonomskog fakulteta u Zagrebu kaže da slijedi još ozbiljnija analiza kojom bi se trebalo utvrditi što je sve utjecalo na ovako veliki porast broja umrlih, koji je i inače povećan tijekom zimskih mjeseci.

Najveći broj umrlih od 1991. godine

Ipak, ovaj je broj najveći otkako je Hrvatske. U siječnju 1989. zabilježeno je 6089 umrlih, a tada je ukupan broj stanovnika Hrvatske bio veći za oko pola milijuna od današnjeg broja.

‘U 2015. je zabilježen najveći broj umrlih još od ratne 1991. Štoviše, riječ je o drugom najvećem broju umrlih u posljednjih 70 godina, otkako se vodi civilna evidencija vitalnih događaja’, rekao je Čipin.

Kada je riječ o 2015., analiza je pokazala da je u prva tri mjeseca broj umrlih povećan zbog gripe i hladnoće, a u ljetnim mjesecima su uzrok bile velike vrućine. Oba su čimbenika najviše utjecala na stariju populaciju, posebno na kronične bolesnike.

Još je jedna zanimljivost da je samo tijekom 2015. broj umrlih bio gotovo 17.000 veći od broja rođenih. Kada je riječ o siječnju ove godine, broj umrlih je za 3209 osoba veći od broja rođenih. Kada bismo to usporedili s brojem stanovništva jednog mjesta u Hrvatskoj, moglo bi se reći da se na taj način samo tijekom siječnja Hrvatska smanjila za ukupo stanovništvo jedne Malinske, piše Jutarnji.

Skraćuje se i očekivano trajanje života

Iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo javljaju da će ovoga tjedna i oni razgovarati o čimbenicima koji su utjecali na tako velik broj umrlih u siječnju ove godine.

Ovako velika smrtnost skraćuje i očekivani životni vijek ljudi: Tijekom 2015. on se skratio za četiri mjeseca za muškarce te mjesec dana za žene. Očekivani životni vijek je ranije pokazivao da će dječaci rođeni 2014. živjeti 77,6 godina, a djevojčice 80,5 godina.

Takav bi se trend mogao nastaviti i tijekom ove godine. Zbog velikog broja umrlih u siječnju pokazuje se dodatna potreba izrade nove strategije o skrbi za starije osobe.

‘Posebno je to potrebno naglasiti u ovo vrijeme kada je gotovo sva pozornost usmjerena na natalitet, koji bi se uslijed implementiranih i onih najavljenih Vladinih mjera mogao stabilizirati ili lagano povećati u ovoj godini’, rekao je dr. Čipin. piše