Samo aktivno za osobe 54+

40

Samo aktivno za osobe 54+ Besplatne književne radionice i online druženje s poznatim piscima !

U skladu s pandemijom koronavirusa, kulturno-umjetničke aktivnosti pronašle su svoj novi dom na online platformama, a jednu od njih postavila je i umjetnička organizacija Binocular teatar, koja u sklopu programa ‘Kulturiraj se online’ organizira besplatne književne radionice namijenjene osobama starijima od 54 godine, koje će od svibnja do listopada voditi poznati hrvatski književnici.

Svi koji imaju književnog afiniteta i malo dobre volje, mogu se online družiti s Edom Popovićem, Zoranom Ferićem i Nenadom Stipanićem, koji za njih pripremaju aktivnosti vezanje uz pisanje i lijepu književnost, kao i cijelu lepezu praktičnih savjeta za čitanje književnih djela i kreiranje vlastitog literarnog teksta.

Prva radionica starta već u svibnju, a ‘kormilo književnog broda’ preuzima Nenad Stipanić koji se iznimno veseli radu s ‘dobrovoljcima 54+’:

Bit će mi drago ako mogu pomoći da nečije priče ne ostanu neispričane. Svi mi nosimo događaje, trenutke, misli koje ponekad poželimo podijeliti s drugima, ostaviti iza sebe neki zapis onoga što smo proživjeli. Možda želimo napisati roman o tome ili se samo zabaviti. Možda su nam ambicije da ostavimo smislen zapis potomcima, a možda da izdamo roman. I ja sam prije više od dvadeset godina u svojim počecima učio kroz neke vrste radionica. Nakon toga donio sam rukopis svom tadašnjem uredniku i s njim dalje radio na rukopisu te istodobno učio o pisanju.“

Kako budući polaznici moraju čuvati svoje zdravlje, posebno jer su u osjetljivoj skupini, radionice će se odvijati putem platforme Zoom, a bude li problema sa spajanjem na internet ili organizacijom slušanja radionice, u pomoć će priskočiti Binocularci. Iako nije obavezno, polaznici mogu pripremiti svoj rad, tekst i/ili pjesmu, na koje će voditelji-književnici dati svoj osvrt te ih uputiti za daljnji rad. Da pritom nije riječ samo o neobaveznom ćaskanju o knjigama i pisanju već intenzivnom radu, potvrdio je i Nenad Stipanić koji krajem svibnja otvara prvu seansu online radionica:

Na ovoj će radionici polaznici imati priliku naučiti što treba čitati da bismo mogli pisati, naučit će kako se grade uvjerljivi likovi, kako se stvara atmosfera, kojeg je žanra to što pišemo i za koga pišemo.“

A u teškom vremenu kao što je ovo, već je druženje makar online dobitak za sve nas“, naglasio je i važnost povezivanja i komunikacije u ovim pandemijskim, izoliranim uvjetima života.

Edo Popović će radionice voditi u lipnju i srpnju, a rok prijave je 1. lipnja, a za online druženje s Zoranom Ferićem u rujnu i listopadu treba se najkasnije prijaviti do 1. rujna.

Budući da je broj polaznika ograničen, svi knjigoljupci s ‘umirovljeničkom ulaznicom’ željni učenja i novih knjiških (sa)znanja, moraju požuriti i prijaviti se na na broj telefona 098 976 9587 ili e -mail info@binocularproduction.com.