Samo ne tamo

602

jagaukNajgore mjesto za četkicu za zube ili za hlađenje tople hrane. Gdje držite četkicu za zube, tenisice, podsjetnike, s kojeg mjesta gledate TV? Sve to može značajno utjecati na vaše zdravlje. Nije važno samo što radite, važno je i kako, ali i gdje to radite.

Primjerice gledati TV i istodobno jesti recept je za debljanje i unošenje nekvalitetne hrane. Pogledajte najgora mjesta za spremanje stvari ili obavljanje nekih uobičajenih radnji.

Najgore mjesto za četkicu za zube
Na otvorenom u kupaonici u kojoj je i zahodska školjka. Milijuni mikroorganizama koji se nalaze u zahodskoj školjci rasprše se po zraku svaki put kad pustite vodu.
Najbolje mjesto: Četkicu držite na zatvorenom, u ormariću, tako da mikroorganizmi ne mogu pasti na nju.

Najgore mjesto za tenisice i japanke
Najgore mjesto za čuvanje obuće je spavaća soba. Na cipelama ostaju razni alergeni koji će kontaminirati spavaću sobu i mogu izazvati alergijske reakcije dok spavate. Osim toga, šire neugodan miris koji nije primjeren za spavaću sobu, koja mora biti prozračna i čista.
Najbolje mjesto: Što bliže vratima, najbolje odmah u ulaznom hodniku.

Najgori način spavanja
Spavate li ispod hrpe deka i pokrivača, noću će vam biti prevruće pa ćete se buditi. U spavaćoj sobi temperatura mora biti nešto niža jer ćete tako lakše zaspati.
Najbolji način: Soba mora biti prozračna, nešto hladnija od ostatka kuće. Dok čitate u krevetu, slobodno navucite čarape, tako ćete proširiti krvne žile u nogama, a zatim ih skinite i noge izbacite ispod pokrivača.

Najgore mjesto za hlađenje još tople hrane

Toplo meso ili neko drugo jelo ne stavljajte u hladnjak. Doći će do neujednačenog hlađenja i mogućeg razvoja mikroorganizama. Naime, trebat će duže vrijeme da se ohladi i središnji dio mesa, što ga čini idealnim mjestom za razvoj bakterija.
Najbolje mjesto: Hranu bez problema možete ostaviti i cijeli sat na radnoj kuhinjskoj površini, da se hladi na sobnoj temperaturi. Tek tada je stavite u hladnjak. Ako vam se jako žuri, možete raspodijeliti hranu u manje spremnike i staviti je u hladnjak, ali neka to bude samo u izuzetnim prilikama, a spremnici neka budu zaista mali.

Najgore mjesto za podsjetnike koji vas motiviraju
Staviti ih na hladnjak i nije baš učinkovito, osim ako vas ne podsjećaju na to da trebate manje jesti. Podsjetnike je dobro staviti u blizinu onih stvari na koje vas trebaju podsjetiti.
Najbolje mjesto: Ovisno o čemu je riječ. DVD za vježbanje stavite pokraj TV-a, nešto drugo može biti u automobilu kojim idete u trgovinu… Imajte na umu da takvi podsjetnici imaju kratkotrajno djelovanje pa ih je dobro često premještati.

Najgore mjesto u avionu
Sjedala u stražnjem dijelu aviona nisu prikladna za ljude koji osjećaju mučninu pri letenju jer se tu turbulencija osjeti najjače.
Najbolje mjesto: Što bliže krilima.

Najgore mjesto za odlaganje torbe

Ne ostavljajte torbu na kuhinjskim površinama jer ćete ostaviti i mnoštvo mikroorganizama koji kasnije mogu kontaminirati hranu.
Najbolje mjesto: Objesite je na stolicu, uglavnom bilo gdje osim na mjesta na koja stavljate hranu.

Najgore mjesto u grupi za vježbanje
U grupi za vježbanje nije dobro stajati u prvom ili zadnjem redu. Nije dobro gledati se u ogledalo i vježbati jer će vas to ometati da se usredotočite na vježbanje. Mogli biste se osjećati nelagodno zbog pogleda na svoje tijelo i slabije vježbati nego na nekom drugom mjestu.
Najbolje mjesto: U sredini grupe vježbat ćete u miru i još uvijek imati dobar pogled na instruktora.

Najgore mjesto za noćnu lampicu
Osim ako nemate namjeru ostati budni cijelu noć, najgore mjesto za noćnu lampicu je iznad glave. To može omesti ispuštanje melatonina i onemogućiti kvalitetan san.
Najbolje mjesto: Nabavite lampicu koja se prikvači na knjigu, soba će tako biti dovoljno tamna da vam se tijelo pripremi za san.

Najgore mjesto za lijekove
Kupaonica je najgore mjesto za lijekove jer se u njoj često stvara vodena para.
Najbolje mjesto: Na hladnom i suhom mjestu, primjerice u ostavi.

Najgore mjesto za korištenje slušalica
Tramvaj, vlak ili neko drugo bučno prijevozno sredstvo najgore je mjesto na kojem možete slušati glazbu. Naime, da biste nadvladali okolnu buku, jačina zvuka postaje vrlo nezdrava i s vremenom oštećuje sluh (jačina od 89 decibela je opasna).
Najbolje mjesto: Gdje god ne morate glazbu odvrnuti do daske.

Najgore mjesto za čuvanje kave

Hladnjak i zamrzivač nisu mjesta na kojima trebate čuvati kavu u zrnu. Svaki put kad je vadite i vraćate dolazi do promjene temperature i kondenzacije. Vlaga smanjuje aromu.
Najbolje mjesto: Čuvajte je u neprozirnoj posudi u koju ne prodire zrak, na suhom mjestu.piše