Samohrana majka bez primanja

143

atifaSestra srpskog ministra rodila u 60. godini, njezin 68-godišnji suprug ne želi priznati kćer. Carskim rezom Atifa Ljajić u Beogradu je na svijet je donijela zdravu djevojčicu kojoj je dala ime Alina. To joj je prvo dijete.

 

Srpski mediji pišu kako je Atifa, inače sestra ministra rada i socijalne politike Rasima Ljajića, zatrudnjela nakon brojnih pokušaja da dobije dijete sa suprugom Šerifom, s kojim je u braku 10 godina. Bila je na četiri neuspješne izvantjelesne oplodnje, zbog čega joj je u nekoliko navrata i život bio ugrožen. Iz petog pokušaja je uspjela.

„Dobro je beba, rođena je sa 3,30 kilograma. Imala je dječju žuticu koja se povlači, zasad ne plače puno… Ona je moja sreća, moje zlato, moja nada i sve što u životu imam… Bože, koliko sam je željela, čekala, za nju se borila… Bio je to višegodišnji ‘hod po mukama’ kojim bih bez razmišljanja ponovo krenula“, kroz suze je rekla Atifa za Novosti.rs
Dodala je kako je pola života provela po ginekološkim ambulantama, laboratorijima i bolnicama.

atifa1

Atifa i 68-godišnji suprug Šerif Nokić žive u Novom Pazaru. Ona je rodila 20. lipnja i s djevojčicom se vratila kući prije dva dana. Novosti.rs, čiji reporteri su ih posjetili, pišu kako žive u unajmljenoj sobi koja prokišnjava, a Atifa je jako zabrinuta za svoj brak. Suprug Šerif izbiva iz kuće i djevojčicu ne želi upisati u knjigu rođenih kao svoju kćer. Rekao joj je da će se vratiti u Tursku, gdje ima odraslu djecu i unuke.

„Što god bilo, otišao Šerif ili ostao, ja ću se boriti da moju Alinu izvedem na pravi put. Živjet ću samo za nju. Radila sam u tekstilnom kombinatu i još nemam penziju, nemam ni neka druga primanja, niti rodbine koja bi mi pomogla. Znam, neće biti lako, jer ću morati potražiti i neki bolji smještaj, a to sve puno košta. Ipak, vjerujem da će biti dobrih ljudi koji će mi pomoći“, rekla je vremešna majka iz Novog Pazara.

Suprug Šerif Nokić kaže kako ima razlog zašto Alinu nije upisao kao svoju kćer. 
„Ja joj nisam otac, a postoje i problemi s mojom djecom u Turskoj, i sredina vrši veliki pritisak na mene. Bio sam podrška Atifi svih ovih teških godina, ali sam je i upozoravao na sve opasnosti i teškoće koje je, zbog odluke da u 60. godini rodi dijete, čekaju u životu. Ja sam bolestan čovjek, imam 68 godina, šećer i slabo srce, nije lako po cijelu noć biti budan i slušati bebin plač. Još ne znam hoću li otići iz Novog Pazara. U svakom slučaju, Atifi i Alini želim sve najbolje, gdje god da budem trudit ću se da im u granicama svojih mogućnosti pomognem. Želim im svaku sreću“, rekao je Novostima Šerif Nokić.

seif nakic

Atifa Ljajić rodila je u dovoljno odmakloj dobi da se nađe na svjetskim listama najstarijih rodilja. U Hrvatskoj je veliku pozornost izazvala stomatologinja Jadranka Štefanac Papić, supruga redatelja Krste Papića, koja je rodila blizanke u 57. godini. Djevojčice su u dobi od osam godina ostale bez oca, a dvije godine kasnije umrla je i Jadranka. O njima sada brine obiteljski prijatelj, scenarist Mate Matišić.

Najstarija rodilja prema Guinnessovoj knjizi rekorda je Španjolka Maria del Carmen Bousada Lara, koja je, također nakon umjetne oplodnje, krajem 2006. carskim rezom rodila blizance, dječaka Christiana i Paua, u dobi od 66 godina i 358 dana. U Španjolskoj joj nisu htjeli odobriti umjetnu oplodnju, pa je otišla u Los Angeles, gdje je prema vlastitom priznanju lagala liječnicima o svojoj dobi. Nije bila u braku, a preminula je od raka u srpnju 2009. kad su joj sinovi imali dvije i pol godine. Obitelj je o njoj rekla da je bila sebična i neodgovorna osoba. piše