Savjet više

198

teglaKoju teglicu odabrati za svoj cvijet, začin ili ljekovito bilje? Neki će reći da je to stvar estetike, ali odabir tegli u koje ćemo zasaditi svoje začine, cvijeće i ljekovito bilje i nije baš samo to…Kako se u ovo vrijeme intenzivnije nego u bilo koje drugo doba godine bavimo sadnjom, presađivanjem i uzgojem cvijeća i bilja, bitno je znati i neke korisne informacije vezane uz ove aktivnosti. 

Uz odabir pravog sjemena odnosno sadnica, zemlje, pravo pozicioniranje, zalijevanje, prihranu i drenažu, bitno je i u kakvu posudu sadimo cvijeće. Iako, vrsta materijala u kojoj se bilje nalazi nije od presudne važnosti da bi se ono uspješno uzgojilo. Zato pri odabiru uzimamo one koje nam odgovaraju po veličini, ali i po svome izgledu i obliku.

Za neke su tegle samo stvar ukusa odnosno estetike, ali neki materijali ipak su pogodniji za određene vrste. Trenutno su najpopularnije metalne teglice, u različtim bojama, kao i one od gline. Vrijeme je da saznate koje bilje najbolje uspijeva u njima. No, ono što je prvo pravilo vezano uz tegle jest činjenica da bi sve morale imati drenažu, odnosno otvor na dnu za otjecanje vode.

KERAMIČKE tegla2

Zbog svoga kolorita i često neobičnih oblika, posude od keramike su vrlo popularne i lijepo se uklapaju u svaki prostor. Njihov problem je što često nemaju otvor na dnu, koji bi odvodio višak vode od zalijevanja, što može naštetiti korijenu biljke i uništiti ga. Zato je bolje da u keramičke tegle ne sadite zahtjevno bilje i ono koje ne treba puno vlage ili da u tom slučaju stavite u njih manje plastične s otvorom za drenažu. Također, imajte na umu da keramičkim teglama s posađenim agresivnijim biljkama, odnosno onima koje se brzo šire i rastu, često zbog toga popucaju stjenke.

tegla3METALNE

Tegle od metala, kao i keramičke imaju isti problem: nemaju rupice za drenažu na dnu. Stoga bi bilo dobro da one budu samo vanjske, dekorativne tegle s unutarnjim plastičnim koje imaju drenažu. Ili u njih posadite kulture koje ne treba često zalijevati poput sukulenata.

PLASTIČNEteglplast

Plastične se tegle zbog svoje povoljne cijene i dugovječnosti vrlo često koriste za biljne kulture, no nisu dobar izbor za bilje koje i preko godine ostaje na otvorenom. Naime, tanka plastike ne pruža dovoljno dobru izolaciju od niskih temperatura što može naštetiti biljci. Najbolje ih je koristiti za sadnju biljki koje vole dosta vode, jer njezine stjenke ne upijaju niti propuštaju vodu. Tako sprečavaju da se zemlja prebrzo isuši.

tegleglineGLINENE

Daju neodoljivu romantičnu i nostalgičnu atmosferu, te djeluju prirodno. Glinene tegle vrlo su popularne naročito u eksterijerima – terasama, balkonima, vrtu…. Glinene posude su svakako bolje zu biljke kojima ne treba puno vode tj. vlage jer su rađene od propusnog materijala. Zato često u njih smještamo sukulente i kaktuse koji se rijetko zalijevaju. Ne sadite u njih kulture koje kanite ostaviti vani tijekom zime – mogle bi lako popucati od hladnoće. piše