Simptomi koje ne smijete ignorirati

175

opasni boloviLiječnica otkriva koje vrste boli upućuju na ozbiljno zdravstveno stanje. Zdravlje je nešto što, nažalost, većina uzima zdravo za gotovo. Reagiraju tek kad bude kasno, odnosno kada im se dogodi nešto strašno.

Razni simptomi često nisu razlog za brigu, ali neki vas od njih upozoravaju na ozbiljnija zdravstvena stanja koja vam potencijalno prijete. Dr. Evelyn Lewin otkrila je za Whimn pet najčešćih simptoma koje ne smijete olako shvaćati, već odmah zatražiti pretrage.

Iznenadna bol u trbuhu

Ako bolovi u trbuhu iznenada ozbiljno napadnu, odmah trebate potražiti liječničku pomoć.

“Postoje mnoge stvari koje mogu uzrokovati bolove u trbuhu, od upale slijepog crijeva do zatvora, rupture ciste jajnika do rupture aorte (glavne arterije u tijelu)”, kaže dr. Lewin. Ona sugerira da ako osjetite jaku bol u trbuhu, odmah nazovete hitnu pomoć.

Dr. Lewin vjeruje da je bolje provjeriti sumnjivu bol, čak i ako se ispostavi da nije zabrinjavajuća.

“Također, ako se vaši simptomi ponovno razviju nakon što vas pregleda liječnik, trebali biste ponovno provjeriti. Ovo je svakako slučaj u kojem biste radije bili sigurni nego kasnije žalili”, dodaje.

Kratkoća daha bez razloga

Ako teško dolazite do zraka bez ikakvog razloga, nemojte to zanemariti jer može upućivati na nešto ozbiljno. Dr. Lewin smatra da ovaj simptom može biti znak plućne embolije (PE).

“Uobičajenije je razviti PE ako ste na tabletama, dugo sjedite (kao što je duga vožnja automobilom), ako pušite ili letite zrakoplovom”, objašnjava.

Postoje i drugi uzroci kratkoće daha kao što su astma, upala pluća i napadaji panike. Stručnjakinja preporučuje da, ako imate teškoća s disanjem, odmah zatražite pretragu pluća.

Iznenadna i izuzetno bolna glavobolja

opasni bolovi1

Za mnoge ljude, glavobolja je uobičajeni dio života, s obzirom na veliku koncentraciju stresa kojemu su izloženi. I dok intenzitet može varirati od blage boli do migrene, početak iznenadne i izuzetno bolne glavobolje zahtijeva pozornost.

“Ako osjetite iznenadnu glavobolju koja nesnosno boli (ako je to najgora glavobolja koju ste ikada imali), možda je u pitanju krvarenje oko mozga, što zahtijeva hitnu medicinsku pomoć”, upozorava liječnica.

Neutaživa žeđ

Ako primjećujete da pijete više vode nego inače i da žeđ ne možete zaustaviti, možda ćete trebati rezervirati termin sa svojim liječnikom za provjeru. Dr. Lewin objašnjava da je medicinski izraz za taj osjećaj “polidipsia” i jedan od naizgled bezopasnih simptoma dijabetesa.

“Kada je razina šećera u krvi previsoka, vaše tijelo tjera bubrege da proizvode više urina kako biste se riješili viška glukoze, što dovodi do pretjerane žeđi i čestog mokrenja”, kaže.

S obzirom na to da u Australiji dnevno od dijabetesa oboli 280 ljudi, moguće je da bi ovaj simptom mogao biti pokazatelj toga stanja. “Razmislite o testu glukoze u krvi kako biste doznali jeste li u opasnosti.”, poručuje.

Stezanje prsnog koša i bol ili pritisak u prsima, vratu, čeljusti, rukama ili leđima

opasni bolovi2

Dok je bol u prsima čest simptom srčanog udara, postoje i drugi simptomi koji mogu ukazivati da je potrebna hitna medicinska pomoć. Dr. Joseph Fritz rekao je ranije da drugi simptomi srčanog udara mogu uključivati neobičan umor, kratkoću daha, kašljanje, bolest i povraćanje.

Dok ti simptomi mogu varirati kod muškaraca i žena, zajednički pokazatelji uključuju stezanje prsnog koša i bol ili pritisak u prsima, vratu, čeljusti, rukama ili leđima. Drugi važni simptomi kojih ljudi trebaju biti svjesni su: osjećaj slabosti, hladan znoj i vrtoglavica.

Dr. Fritz je rekao da glavni simptomi kod žena uključuju poremećaj spavanja, probavne smetnje i anksioznost. Njegova je preporuka da svatko mora biti svjestan kako je svaki srčani udar različit, a simptomi ne moraju uvijek odgovarati kalupu.  piše