Siromaštvo bez granice

158

siro

Pogledajte kako živi obitelj Rusan: ‘Bolesni smo, a država nam je smanjila pomoć. Kažu da nam je 350 kuna sasvim dovoljno za život’.

KRIŽEVCI – Vjerovali ili ne, ovo je dom Stjepana Rusana (66) i njegove supruge Marije (64) iz Pavlovca Ravenskog, prigradskog naselja nadomak Križevaca. Kuća od blata stara više od stoljeća. Krovište koje će se sigurno urušiti, i to vrlo brzo. Zemljana peć se raspada, u istom su stanju blatni zidovi i rasklimani prozori.

Dom? Da, i to se zove dom, ma koliko strašne bile ove fotografije. No, pravi razlog našeg posjeta obitelji Rusan bila je informacija da su ostali bez dijela socijalne pomoći pa im država danas pomaže da prežive – doslovce prežive – tako što im mjesečno tutne u ruke cijelih 350 kuna. Za jedan kruh i jedno mlijeko svaki dan. I ni mrvice više. A nekad su, hvale se Rusanovi, primali i dvostruko više.

– Zašto su nam smanjili pomoć? Ne znamo. Niti znamo koga bi pitali – žali se glava obitelji.siro2

Spas nalaze u desetak koka koje im svakodnevno daju jaja, a ljeti obrađuju vrt iz kojeg ubiru povrće. Drva za ogrjev skupljaju o obližnjim šikarama i šumarcima.

– Radio sam u mladosti fizičke poslove, ali nikad nisam mogao zaraditi dovoljno da bih sagradio kuću. Kako je vrijeme prolazilo, bivao sam sve bolesniji i sada nemam drugog izbora. Ovisim o pomoći drugih – tužno će Stjepan Rusan, koji je zbog teške situacije u kojoj se nalazi zapao i u psihičke probleme.

– Bio sam kod doktora… Visoki tlak, masnoća u krvi. A rekli su mi da sad imam i psihičke smetnje. Bolesna mi je i supruga… Kako i ne bi bila, pogledajte gdje živimo – širi sir3Stjepan ruke prema raspadnutoj peći i televizoru nasađenom na prastari šivaći stroj.

Jedino ih još redovito posjećuje patronažna sestra koji im dolazi mjeriti tlak ili pogledati nedostaju li im kakvi lijekovi. Da nije te zlatne sestre, pitanje je bi li uopće danas bili živi.

– Popisala je sve naše bolesti i opisala stanje u kojem se nalazimo. Spis je odnijela u Centar za socijalnu skrb u Križevce. Ja sam išao nekoliko puta pitati da li nam se može više pomoći jer nam je 350 kuna premalo za život. Odbili su me. Možda će ona sad imati više sreće – nada se Stjepan.

(Foto: Nikola Wolf / Podravski list)

Tako, dakle, žive Rusanovi iz Pavlovca Ravenskog kod Križevaca, na kućnom broju 12. Oni, mačka i kokice. I to se zove dom, ma što mi o svemu mislili. piše