Smilje – biljka vječne mladosti

203

smiljeUpoznajmo biljku nježnu i blagu poput majke, biljku impresivno moćnu u svom ozdravljujućem i njegujućem djelovanju. Upoznajmo vječno smilje – pravo otkriće i posrednika u vječno mladalačkom izgledu. (Piše: Natalija Lorković, aromaterapeut)

Mirisno smilje, ova je biljka u novije vrijeme pravo otkriće kako za njegu i ljepotu tijela, tako i za sveukupno zdravlje čovjeka. Njena zaštitnička, zagrijavajuća i duhovno okrepljujuća svojstva, svrstale su je u red još jedne biljke zaštitnice čovjeka.

Bilje izraslo na suncem okupanom Mediteranu, žutih cvjetnih glavica prepunih topline i energije sunca. Ta oživljujuće sunčana žuta boja koju cvjetovi zadržavaju dugo nakon što je biljka već sazrela podarili su joj ime „immortelle“ – besmrtne i vječne biljke. Snaga koju ta biljka posjeduje, omogućuje joj da prodre dublje, hraneći i liječeći dublje slojeve kože.

Koža obožava smilje

smilje2Ovu biljku prati glas i reputacija biljke koja briše bore. Njeno prirodno svojstvo dubljeg prodiranja, pročiščujućeg i ozdravljujućeg djelovanja u novije se vrijeme sve više koristi i u medicinske svrhe.

Koristi se  kao izuzetno izlječujuće ulje nakon operacija zbog sposobnosti rastvaranja hematoma, smanjenja limfatičkih edema, čišćenja i rastvaranja limfnih nakupina. Ako tome dodamo i  smirujuća, antiupalna kao i svojstvo ublažavanja boli, posve je jasno da  je toj biljci osigurana aromaterapijska budućnost i korisnost, kao i opravdanost naziva vječne i besmrtne biljke.

Osim za ljepotu i zdravlje kože, njen miris liječi i smiruje misli, pomaže kod emocionalnog šoka, duboko dotiče našu dušu otvarajući naše srce za nevidljivu energiju, dajući mu snagu i sigurnost u iskazivanju sebe, iskreno i bez kompromisa. Njena vibracija donosi duboki mir i osjećaj duhovne povezanosti.

Popularnost smilja i njena prepoznata vrijednost kao liječnika rana, hematoma, ožiljaka, strija i neizmjerna popularnost u tretiranju kože lice, ulje koji ne dozvoljava starenje kože, dovode do postepenog i sve većeg otkrivanja i potražnje za pripravcima načinjenim od ove vječne biljke.

Najnovija su istraživanja pokazala da izlječujuću moć posjeduje cijela biljka, čiji se listići srebro sive boje i žute cvjetne glavice mogu  macerirati i tako na jednostavan način osigurati u vlastitoj kućnoj ljekarni ovo malo mirisno i ljekovito blago.

Melemi, blagi i izlječujućismilje3

Izrada melema jednostavan je postupak u kojem je najbitnije osigurati prirodne sastojke vrhunske kvalitete, što znači od bilja iz prirodno čistih, nezagađenih staništa. U izradi melema koristimo se maceratima koji su svježe pripremljeni i ne stariji od šest mjeseci do godinu dana, te za koje su korištena hladno prešana, nerafinirana biljna ulja vrhunske kvalitete. Za izradu melema od smilja preporučam hladno prešano nerafinirano biljno ulje badema uz dodatak macerata smilja.

Melem od smilja za tretiranje strija i ožiljaka:

80 ml bademovog ulja, hladno prešanog, nerafiniranog
20 ml macerata smilja
10 grama žutog pčelinjeg voska
10 kapi eteričnog ulja smilja
20 kapi eteričnog ulja širokolisne lavande

Sastojci ovog melema vrlo blagotvorno djeluju na kožu, pomlađujući je i regenerirajući. Sinergijsko djelovanje jednostruko i višestruko nezasićenih masnih kiselina ( u bademovom ulju oleinska i linolna) te eteričnog ulja smilja i lavande daju začuđujuće ozdravljujuće i pomlađujuće efekte na kožu.

Koristite ovaj melem ako imate strije nakon poroda, a izuzetno povoljno djeluje i na ublažavanje ožiljaka nakon operacije. Upornim korištenjem ovog melema strije i ožiljci znatno se ublažavaju, a koža postaje mekša i elastična.

No s ovim melemom budite izuzetno nježni,nanosite ga na već spomenuta mjesta blagim pokretima, bez bilo kakvih pritiskanja, na trbuhu nježnim pokretima u smjeru kazaljke na satu.

Svojstvo smilja da prodre dublje čini ga izuzetno djelotvornim melemom  i za ublažavanje i rastvaranje hematoma. Budite i ovdje nježni i pažljivi te melemom mažite mjesto oko hematoma, nježno gladeći i ne pritiskajući kožu.

Budući da je smilje biljka koja ima reputaciju brisanja bora napraviti ćemo i nježni melem za područje oko očiju.

Smilje – brisač bora

smilje4

Napravite svoj melem bez konzervansa za područje oko očiju:

10 ml macerata smilja
10 ml ulja slatkog badema, nerafiniranog, hladno prešanog
2 grama pčelinjeg voska
2 kapi sjemena mrkve

Oprezno i vrlo blagim pokretima tretirajte kožu oko očiju, pazeći da vam preparat zbog sadržaja eteričnog ulja ne dođe u dodir i ne nadraži oči.

Terapeutska svojstva baznih i eteričnih ulja

Ulje slatkog badema  – Prunus amygdalus Batsch. Var.dulcis

Hladno prešano, nerafinirano vrlo je omiljeno ulje u prirodnoj kozmetici jer vlaži, omekšava i hrani kožu. Koristi se kod osjetljive, ispucale i nadražene kože jer smiruje svrbež koji je česta pojava kod oštećene ili nadražene kože. Sadrži jednostruko nezasićene masne kiseline (oleinska do 80%) i višestruko nezasićene kao što je linolna kiselina, sadrži i nešto zasićenih masnih kiselina.

Sadrži vitamine A, B1, B2, B6 i nešto vitamina E. Izvrstan je nosač eteričnih ulja jer ih postupno unosi u kožu. Jedno je od najboljih ulja za aromamasažu.

Eterično ulje lavande – Lavandula angustifolia

Vrlo korisno i omiljeno eterično ulje u njezi oštećene kože. Koristi se i kod  dermatitisa, ekcema ili akni. Uravnotežuje rad žlijezda za lučenja sebuma. Snažan je antiseptik. Primjenjuje se kod opekotina, rana, gljivičnih oboljenja kože. Jedno je od dva eterična ulja koja se mogu nerazrijeđena nanositi direktno na kožu, na manje ubode insekata, manje rane i sl.

Eterično ulje sjemena mrkve – Daucus carota

Najpoznatije svojstvo eteričnog ulja sjemena mrkve je njegova sposobnost da stimulira obnovu stanica, kao i da potiče na rad žlijezde za lučenje sebuma. Općenito ovo ulje vrlo je dragocjeno zbog svojih regenerativnih, pročišćujućih i pomlađujućih svojstva i djelovanja na kožu.

Eterično ulje smilja – Helichrysum angustifolium

Ovo je ulje sa snažnim antiupalnim i protugljivičnim djelovanjem. Poznato je kao adstrigent. Snažno omekšava kožu i prodire u njene dublje slojeve. Jedno je od najboljih eteričnih ulja za dezinfekciju otvorenih rana, a njegova reputacija „brisača bora“, ožiljaka i strija, čini ga u novije vrijeme jednim od najtraženijih ulja i u kozmetičkoj industriji.

Napravite mirisni potpourri smilje7

Želite li unijeti u svoj dom miris Mediterana na koji će Vas podsjećati sunčane,vječno žute glavice smilja, njeni srebrni listići i pomalo nostalgičan miris, napravite svoj potpourri od sušenih cvjetnih glavica i listića cvijeća.

Možete izabrati sušene latice ruže, cvjetne glavice i listiće smilja, sušene latice nevena,oguljenu sušenu koru citrusa ili osušene kolutove citrusnog voća, grančicu lavande ili ružmarina, a možete dodati i ostale dekorativne elemente po izboru, npr. sušena kora drveta, štapić cimeta itd.

Da bi potpourri zadržao što duže miris nekoliko ga dana držite zatvorenog u nekoj plastičnoj posudi, kako bi se mirisi što bolje povezali sa biljem iz potpourrija i kako bi potpourri duže vrijeme bio mirisan. Evo prijedloga za mješavinu mirisnih eteričnih ulja kojima ćete namirisati Vaš potpourri:

4 kapi smilja
3 kapi grapefruita
3 kapi palma rose
2 kapi geranija

Ako želite da ovaj potpourri ima i repelentski karakter (odbija muhe i komarce) tada umjesto grapefruita dodajte lavandu ili citronelu. piše