Sprečavanje vandalizma

160

groNa groblja postavljaju kamere, zbog učestalih krađa s grobova. Ukradena brončana bista slikara Vladimira Filakovca vrijedna 50-ak tisuća kuna, praunuk kaže da im je nanesena neprocjenjiva šteta.

Kako bi se spriječile krađe, na gradskim grobljima planiraju uvesti nadzorne kamere, na svim izlazima i u unutrašnjosti. Lopovi nemaju pojma tko je bio moj pradjed. Nemaju oni veze s umjetnošću, a nama je napravljena neprocjenjiva šteta – komentirao je jučer 35-godišnji Bojan Dolenec, praunuk umjetnika Vladimira Filakovca, koji je obilježio hrvatsko slikarstvo 20. stoljeća, a čija je brončana bista nedavno ukradena s obiteljske grobnice na Mirogoju.

Ukradeno još bista gro2

Točan datum kada je ukradena obitelji nije poznat.– Prijateljica moje bake prije tri dana bila je na groblju i javila nam da biste nema. Odmah smo to prijavili policiji i sada čekamo detaljnije informacije. Mi smo posljednji put bili na groblju u lipnju, prije godišnjih odmora, tako da je bista ukradena u međuvremenu – kazao je Dolenec te istaknuo kako vjeruje da je bista već preprodana, a novac potrošen. Autor brončane biste, teške tridesetak kilograma, poznati je kipar Ante Starčević, pa je njezina minimalna vrijednost, dodaje Dolenec, oko 50 tisuća kuna. S gradskih je groblja, kako doznajemo, ukradeno još nekoliko bista, no policija još utvrđuje okolnosti. S obzirom na to da je riječ o velikim površinama i više od 170 tisuća grobova, iz podružnice Gradska groblja poručuju kako je teško imati sve pod kontrolom pa su najavili novi veliki projekt postavljanja nadzornih kamera. – U tijeku je izrada projektne dokumentacije, nakon čega slijedi postupak javne nabave. Mogu samo reći da će kamere biti postavljene na svim izlazima i u unutrašnjosti, no točne punktove ne želimo otkriti – poručila je Sanja Magzan, voditeljica tehničke operative Gradskih groblja. Zbog sve učestalijih krađa u posljednjih nekoliko godina, osim postavljanja nadzornih kamera, na sigurnosti će poraditi i povećanjem broja redara koji će stražariti na gradskim počivalištima. Ukupna vrijednost projekta još se ne zna dok se ne završi projekt, ali vjerojatno će biti riječ o nekoliko milijuna kuna.

Na meti cvijeće i svijeće

Osim učestalih krađa cvijeća i svijeća, najčešće se otuđuju grobna galanterija od bakra, mesinga i bronce te vrlo vrijedne biste. Iako neki građani smatraju da je postavljanje kamera zadiranje u intimu, iz Gradskih groblja vjeruju da će one znatno umanjiti krađe. piše

http://www.vecernji.hr/zg-vijesti/da-bi-se-sprijecile-krade-postavit-ce-se-nadzorne-kamere-969901