Starija žena koja je preboljela koronu ipak nije ponovno pozitivna

31

OBRAT PO PITANJU ‘SPECIFIČNOG’ SLUČAJA KORONE U ZADRU Starija žena koja je preboljela koronu ipak nije ponovno pozitivna na nju

Rijeka, 310320
REPORTAZA ZA JUBILARNI BROJ JUTARNJEG!!!!
KBC RI, Susacka bolnica.
Objedinjeni hitni bolnicki prijem, poznatiji kao Hitna pomoc prva je crta fronte sa Covidom-19. Koronavirus unio je preinake u gotovo sve odjele bolnica, ali mozda i najvise u protokole, postupanja i infrastukturu hitnih prijema.
Na fotografiji: Dolazak pacijenta sa sumnjom na koronavirus.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Iz Stožera civilne zaštite Zadarske županije stigla je vijest da je jedna ženska osoba, koja je već prebolila koronavirus, u srijedu ponovno pozitivna na COVID-19, a nedugo nakon toga i da je njen drugi test, koji je napravljen u četvrtak ujutro, opet negativan na koronavirus.

Kako doznaje Zadarski.hr riječ je o starijoj ženskoj osobi iz Kolana, koja je zarazu koronavirusom ‘pokupila’ preko Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu na moru.

Žena je nakon što je dobila simptome bila testirana na korona virus, a njen nalaz se vratio pozitivan. Nakon određenog vremena oporavka, ponovno je testirana kako bi se utvrdilo je li virus nestao iz njenog organizma.

Testirana je, kako se to uobičajeno provodi, dva puta u razmaku od 48 sati te su se oba nalaza vratila negativna što znači da se oporavila od koronavirusa.

Međutim, starija žena je jučer ponovno zadobila simptome bolesti, ponovno je testirana, a nalaz se vratio pozitivan, da bi danas njen nalaz opet bio negativan.

Iz Stožera civilne zaštite Zadarske županije navode kako se radi o specifičnom slučaju i kako su njeni nalazi upućeni Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo koji će dati svoje mišljenje o ovom slučaju.

– Pacijentica u dobi od 71 godine je bila razvila simptome COVIDA-19 te je prvi nalaz testa 4. travnja bio pozitivan. Kontrolno testiranje napravljeno je 24. i 26. travnja 2020. te su rezultati testiranja bili negativni.

Pacijentica se 27. svibnja 2020. javila u Opću bolnicu Zadar radi subfebriliteta. S obzirom da se u Općoj bolnici svakom pacijentu s febrilnim stanjem po prijemu vrši testiranje na COVID-19, pacijentica je testirana i nalaz testiranja bio je pozitivan.

Danas je, u četvrtak, testiranje ponovljeno i rezultat testa je negativan, kazao je epidemiolog dr. Alan Medić dodajući kako je još jedan pacijentičin uzorak upućen u Hrvatski zavod za javno zdravstvo na Odjel za izravnu virološku dijagnostiku radi daljnjeg praćenja epidemioloških i dijagnostičkih mjera i radnji.

Epidemiolog Medić kazao je i kako je pacijentica dobrog zdravstvenog stanja, te kako su poduzete sve protuepidemijske mjere prema pacijentičinim bliskim kontaktima koji su, radi predostrožnosti, stavljeni pod zdravstveni nadzor. Piše