Starost je krhka karika na životnom putu

893

baler

O starosti može govoriti i pisati osoba koja je u tom periodu života, jer postaje svjesna promjena koje pogađaju organizam i nužnosti da se osigura ugodna treća životna dob. Postoji nekoliko faktora koji, utječu na kvalitetu života starijih osoba. Važno je nastojati očuvati psihičko zdravlje kao i fizičko zdravlje.

Kad se govori o mentalnom zdravlju kod osoba u trećoj dobi, potrebno je obuhvatiti pet elemenata koji ga čine: dostojanstvo, samostalnost, sudjelovanje, jednakost i sigurnost.

Prvo, svaka osoba ima pravo na osobno dostojanstvo, poštovanje i prihvaćenost od okoline bez obzira na svoju dob i zdravstveno stanje. Starija osoba mora imati dovoljno samopouzdanja (koje, zbog dobi u kojoj je, nerijetko opada) kako bi nekom vrstom zalaganja, volontiranja, ukratko sudjelovanja, doprinijela boljitku zajednice u kojoj živi.

Kada govorimo o samostalnosti, ona omogućuje umirovljenoj osobi da, u mjeri u kojoj je to moguće, upravlja vlastitim životom. Bilo bi idealno da pojedinac uvijek može imati osobni izbor kod životnih pitanja. Međutim, postoji bezbroj kompleksnih situacija i poteškoća koje donosi treća dob. Samostalnost je povezana sa slobodom i uglavnom ovisi o stanju u kojemu se osoba nalazi.

Nadalje, potrebno je razmišljati i o kategoriji jednakosti – diskriminacija na temelju životne dobi je uvreda i krajnje nepoštivanje onih koji čine jednako važan dio zajednice. Sugerira se uključenosti starijih osoba u društvo kao i dostupnost službi i ustanova predviđenih za pomoć i olakšavanje životnog puta u ovoj dobi.

Položaj starijih osoba dosta ovisi i o materijalnim sredstvima. Kako je novac (mirovine) uglavnom pitanje pukog preživljavanja, a možda ponajviše onih koji su cijeli život stjecali i doprinosili da bi u ovoj dobi nerijetko primali zanemarivu naknadu za svoj trud – situacija nije obećavajuća. Treba raditi na osvješćivanju društva da svaki oblik diskriminacije npr. bacanje na prosjački štap odlaskom u mirovinu (zasluženu) ili mogućnosti ugrožavanja života (skupa i nedostižna zdravstvena zaštita) starijih osoba mora biti spriječen i sankcioniran.

piše M.Č.