Što sve možemo napraviti za svoje zdravlje, a da ne izlazimo iz kuće

545

FOTOGRAFIJE: Getty Images/iStockphoto

Sad je važnije nego ikad paziti na svoje zdravlje i imunitet. Kretanje nam je ograničeno, ali puno toga možemo napraviti i kod kuće, bez da izlazimo van. Držimo se preporuka, ostajemo doma i pazimo na sebe i svoje bližnje.

 

Mogli bismo reći da smo osuđeni na svoj dom i na internet, ali ta riječ zvuči tako negativno. Možda bismo trebali koristiti “izbor” – odabrali smo biti kod kuće i tako, podržavajući akciju #ostajemdoma, dajemo sve od sebe kako bismo spriječili širenje koronavirusa. Uostalom, ta “osuda” na vlastiti dom i nije toliko dramatična koliko se ponekad čini. Tehnološke mogućnosti su veće nego ikad i mnogo toga možemo napraviti u toplini svog doma. Nema potrebe da izlazite čak ni ako želite paziti na svoje zdravlje. Evo što možete napraviti za svoj imunitet i zdravlje dok ostajete doma.

Psihološka pomoć

Bez obzira na to jeste li prije išli na terapiju kod psihologa ili psihoterapeuta, moguće je da ste osjetili potrebu za time u posljednjih nekoliko tjedana. Situacija u kojoj smo se našli nikome nije poznata i ne pada lako, svakodnevno se suočavamo s nepredviđenim događajima koji u nama izazivaju osjećaje koje ne znamo definirati niti se s njima nositi. To je posve normalno. Zbog držanja društvene distance posjeti psihologu ili psihoterapeutu nisu mogući, ali zato postoje drugi načini da potražite pomoć ako vam je potrebna.

Hrvatska psihološka komora objavila je brojeve telefona za psihološko savjetovanje u vrijeme koronavirusa za svaku pojedinu županiju, a možete ih pronaći OVDJE.

Brojni terapeuti uveli su online savjetovanje, između ostalih i Psihološki centar Tesa, koji ma mogućnost besplatnog internetskog savjetovanja, kao i Iva Stasiow u Centru za psihoterapiju te Savjetovalište Varaždin.

Tjelovježba

Fizičko zdravlje usko je povezano s mentalnim, a vježbanje je dobar način ne samo da ojačate mišiće, nego i svoju psihu. Tjelovježba pomaže u rješavanju stresa te potiče lučenje hormona sreće zbog čega će vam biti lakše nositi se sa svakodnevnim situacijama ako redovito vježbate.

Na YouTubeu postoje razni tutoriali, od yoge, pilatesa, kardiovježbi i full body workouta pa sve do ozbiljnijih vježbi uz neke dodatke. Ovisno o tome koji su vam afiniteti te koliko ste dosad vježbali, odredite si 15 minuta do pola sata svaki dan koje ćete posvetiti svom tijelu.

Prehrana

Uz redovno vježbanje, pravilna i zdrava prehrana jedan je od stupova zdravlja. Iako se čini kao da vas utješiti mogu samo slatkiši i nezdrava hrana, istina je drugačija. Zdrava prehrana povoljno utječe na fizičko i psihičko stanje, a sam čin kuhanja može vas opustiti i natjerati da zaboravite loše stvari koje su vas pogodile taj dan. Ne morate kuhati stalno i svaki dan, dva-tri puta tjedno bit će dovoljno.

Za nove recepte zapratite Facebook stranicu Chef kuha doma, na kojoj domaći kuhari svaki dan za vas pripremaju svoje recepte. Ako vam se jede nešto slatko, nemojte posegnuti za čokoladom nego pratite GGSweets, gdje objavljujemo recepte za najfinije kolače naših food blogera.

Ugovoriti policu dopunskog osiguranja

Ako vam je polica dopunskog zdravstvenog osiguranja istekla ili je želite prvi put ugovoriti, dobra vijest je da to možete napraviti online, bez da izlazite iz svog doma. Croatia osiguranje polica dopunskog zdravstvenog osiguranja pokriva troškove izdavanja recepta, pregleda specijalista, laboratorijskih pretraga i svih drugih usluga javnog zdravstva, a ako ga ugovorite online dobijete 10 posto popusta te besplatne lijekove B liste u prvoj godini osiguranja.

Osim toga, ostvarujete pravo i na popust od 20% na usluge u Croatia poliklinikama te ulazite u program pogodnosti Croatia osiguranja Dobra prilika. Svoje osiguranje ugovorite na web shopu ili preko svog zastupnika, a sve dodatne informacije možete dobiti na telefonskom broju 072 00 1884 ili na mail adresi info@crosig.hr.

Razgovori s obitelji i prijateljima

Kontakt uživo nam je nedostupan, ali to ne znači da je svaki izgubljen. Sve veća je popularnost alata za video chat, kao što su Skype, Facebook Messenger, Zoom i Hosueparty. Ljudi su društvena bića i nije nam prirodno biti sam – zato redovno održavajte druženja s prijateljima i obitelji preko interneta kako bismo što prije to mogli raditi i uživo.

Piše