Što tamnije, to bolje

359

kupuscrZašto biste trebali više jesti ljubičasto voće i povrće. Košara plavog, tamnocrvenog ili ljubičastog voća i povrća ne izgleda samo lijepo, nego pruža i velike zdravstvene koristi. Najvažniji dobročinitelji u ljubičastoj hrani su antioksidansi, ‘čistači’ slobodnih radikala u našem organizmu.

Prema podacima američkog ministarstva poljoprivrede, krumpir tamnije boje ima četiri puta više antioksidanasa od ostalih kriumpira. Drugim riječima, što je voće ili povrće tamnije to ima više antioksidanasa.  Šljive, kupus, patlidžan, kupine, crni ribiz, ljubičasti luk, grožđe – sve to voće i povrće s ljubičastim pigmentom sadrži flavonide, koji kontroliraju krvni tlak i jačaju imunitet. Kožica crnog grožđa, primjerice, ima pigment antocijan, koji jača imunitet, povoljno utječe na kardiovaskularni sustav te otežava rast stanica nekih vrsta tumora. Kod brusnica, ljubičasti pigment povoljno djeluje kod onih koji pate od infekcije urinarnog trakta.
Postoje znanstveni dokazi da ljubičasta hrana poboljšava zdravlje srca, vid i rad mozga. Nedavne studije otkrile su da odrasli koji jedu ljubičasto i tamnoplavo voće i povrće imaju smanjeni rizik od visokog krvnog tlaka i lošeg kolesterola, a također imanju manju vjerojatnost biti pretili.
Dakle, kako biste dobili što više koristi od ljubičastog voća i povrća, više ih uključite u dnevnu prehranu. I nemojte jesti samo patlidžane i bobice. Postoje i ljubičaste šparoge, smokve, krumpir – sve vrijedi isprobati! piše