Stručnjaci preporučuju

153

polaliPobijedite znakove starenja na koži i to dok mirno spavate. Vjerovali ili ne najbolje doba da se borite protiv bora jest dok ste u dubokom snu. Naime, kako savjetuju dermatolozi, kreme protiv starenja najbolje djeluju kada ih nanesete prije spavanja. Dok ste u carstvu snova prirodan proces obnove kože se pojačava, a taj proces podebljavaju i različite kreme svojim sastojcima. A na popisu najboljih sastojaka koji se preporučuju u kremama našli su se ovi:

Retinoična kiselina ili retinol

Retinoli povećavaju proizvodnju kolagena koji pomaže smanjiti bore, a najbolje doba da nanesete kremu s retinolima je prije spavanja. Imajte na umu da kreme s većom dozom retinola nekim ženama znaju i smetati.

Voda

Kako bi ujutro vaše lice izgledalo svježe dobro bi bilo i da koristite kremu koja kao glavni sastojak ima vodu. Točnije na listi sastojaka voda mora biti na prvom ili drugom mjestu, a korisno je i krema da ima sastojke poput glicerina i hijaluronske kiseline koje zadržavaju vlažnost. Stručnjaci savjetuju i da svakako obratite pozornost da u svoj organizam unosite vodu i jednostavno pijući je.

Alfa hidroksi kiseline

Jedan od glavnih igrača u borbi protiv starenja svakako su alfa hidroksi kiseline, uključujući i mliječne i glikolne kiseline, koje se koriste za piling kože i potiču proces obnove stanica. Neil Sadick, dermatolog s Weill Cornell Medical Collegea savjetuje da se kreme s alfa hidroksi kiselinama ne koriste više od jednom tjedno i to prije spavanja jer mogu biti iritantne za kožu.
‘No, crvenilo od kreme koja sadrži alfa hidroksi kiseline svakako bi trebalo nestati do buđenja’, savjetuje Sadick.

Vitamin C

Osim što je dobar za jačanje imuniteta vitamin C dobar je i u kremama za lice jer vraća koži hranjive tvari. I kreme s vitaminom C je najbolje da nanesete prije spavanje. Naime, koža koja se odmara bolje apsorbira vitamin C nego koža opterećena šminkom, zagađenjima iz okoliša ili kremom za sunčanje, savjetuju stručnjaci. A imajte na umu i da vitamin C pojačava proizvodnju kolagena, neprijatelja broj jedan bora.

Crveni ili crni čaj

Ekstrakti čaja odličan su izvor antioksidanta kojim se koža štiti od zagađenja i svakodnevnog stresa. A najbolje rezultate, pogađate, imat ćete ako ih koristite prije spavanja. Razlog? Koža je opuštenija i manje je izložena slobodnim radikalima kao preko dana. Bilo da na lice nanesete kremu s ekstraktima crvenog ili zelenog čaja ili da jednostavno lice našpricate lice čajem, ovo pomaže i kod ublažavanja natečenih očiju.

Peptidi

Koža se prirodno fokusira na obnovu stanica u večernjim satima, a pomoću peptida se taj proces može dodatno potaknuti. Peptidi su puno učinkovitiji i u povećanju proizvodnje kolagena tijekom noći nego danju. A još jedan razlog da kremu s peptidima stavljate navečer, a ne ujutro, jest da izbjegnete osjećaj da ste zamastili svježe očišćeno lice, kao i osjećaj težine ispod šminke.

Ulje jojobe

Ovom sjajnom ulju za hidratizaciju potrebni su sati kako bi se apsorbirali zbog čega je premastan za dnevnu upotrebu. Osim toga vaša koža preko noći proizvodi manje ulja zbog čega ga je tada lakše apsorbirati. Veliki plus za ulje jojobe jest da ne sadrži trigliceride poput ostalih ulja pa neće začepiti pore, piše www.womansday.com. piše