Sumnjate li na otrov, budite paničari jer to može spasiti ljubimca

217

trovanje ljubimacaPonekad se prvi znaci trovanja ljubimaca pojave tek nakon nekoliko dana, unatoč terapijama, prognoza je vrlo nezahvalna.

Bezbrižne šetnje i igra sa psima na livadama sve češće završavaju žurnim odlascima veterinaru. Priče o trovanjima kućnih ljubimaca šire se među njihovima vlasnicima, a širi se i panika i strah jer ne zna se tko postavlja otrov. Što napraviti i kako pomoći, savjete smo potražili u Veterinarskoj klinici Kreszinger.

– U posljednjih nekoliko mjeseci zabilježena su trovanja pasa u Zagrebu, ali i u Zadru, Puli i drugim gradovima. Najčešće se provode otrovima na bazi organofosfata (pužomor) i rodenticida. Otrov može djelovati odmah, odnosno nekoliko sati nakon toga, ali i nakon nekoliko dana (kumulativno djelovanje). U samo nekoliko minuta nepažnje vlasnika psi najčešće sa tla pojedu hranu u koju je stavljen otrov. Mačke najčešće stradavaju slučajno, kao posljedica konzumacije otrovanog miša ili ptice, no posljednjih se godina i namjerno truju mačke koje žive na ulicama. Kod njih su toksične doze otrova puno manje nego kod pasa, dekontaminacija probavnog sustava se teže provodi, a često su za njih i posljedice fatalnije – kaže Valentina Šilić, dr. vet. med.

Često nema dokaza

Primijetite li sumnjiv sadržaj, kaže V. Šilić, pokupite ga i prijavite policiji. Nažalost, počinitelji najčešće prođu nekažnjeno zbog nedostatka dokaza. Zato je puno korisnije svoje iskustvo proširiti preko društvenih mreža kako bi informacija o trovanju i pronalasku otrova što prije došla do što više vlasnika životinja.

Unesrećenoj životinji pomozite odmah, probajte stupiti u kontakt s najbližim veterinarom, obratite pozornost na to što se događa sa životinjom i da li slini, povraća, ima rane oko ustiju ili u ustima, ima poteškoće s disanjem ili se čudno ponaša (ne odazive se, loše održava ravnotežu ili je možda i u nesvijesti).

– Dok ne dođete do veterinara, ako životinja leži i povraća nagnite joj glavu pod kutem od 30 stupnjeva, izvadite jezik i oslobodite dišne puteve od prekomjerne sline. Ako se životinja trese, utoplite je i osigurajte joj mračnu i tihu prostoriju. Ako je oštećenje od otrova na koži ili dlaci, operite to područje što prije blagim sapunom i vodom. Nikako ne sušite fenom jer toplina može pojačati apsorpciju otrovne tvari kroz kožu. Potrudite se da vaš ljubimac popije umjerenu količinu vode – ističe i dodaje da, neovisno o tome što poznajete životinju, morate imati na umu da vas nehotično može ozlijediti. I životinja je prestrašena, a često su prisutni i neurološki simptomi.

– Terapija se sastoji od specifičnog protuotrova, ako postoji i dokažemo li trovanje. Uz to, primjenjuje se i potporna terapija – infuzije, sredstva protiv povraćanja te gastro i hepatoprotektivi. Terapija je često vrlo dugotrajna, a prognoze su nezahvalne – kaže dr. Šilić.

Ukoliko je riječ o otrovu koji se apsorbira kroz kožu ili oči obavezno je kupanje i/ili pranje očiju, a po potrebi i brijanje dlake na mjestu kontaminacije. Ukoliko je riječ o otrovu koji je unijet u organizam preko probavnog sustava treba dati aktivni ugljen u dozi 1-3 g/kg svakih 4-8 sati. Postupak se ponavlja nekoliko uzastopnih dana.

– Ako od unosa otrova nije prošlo dulje od dva sata i životinja je pri svijesti možemo izazvati i povraćanje. Pri tome može pomoći slana otopina. U pola šalice vode otopite 3 žličice kuhinjske soli, životinji dajte da popije 4 žličice ove otopine – savjetuje dr- Šilić

Česta su trovanja otrovom za štakore i miševe, rodenticidnim preparatima koji su antikoagulanti i kumarinski derivati.

– Sve su to otrovi s kumulativnim djelovanjem pa od njihova unosa do kliničke slike trovanja može proći i nekoliko dana. Uzrokuju opsežna krvarenja zbog poremećaja u zgrušavanju krvi i oštećenja kapilarnog endotela. Vlasnici obično primijete da im ljubimac više spava, da je slab, sluznice su mu blijede, a vide i ako krvari iz nosa ili usta, ili vide krv u urinu i stolici. Vrlo su česta opsežna unutarnja krvarenja koja, nažalost, nisu vidljiva vlasnicima, a ugrožavaju život ljubimca. Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze, kliničke slike i krvnih nalaza. Liječi se specifičnim antidotom, vitaminom K, a u slučaju obilnih krvarenja potrebna je transfuzija kako bi se nadomjestila izgubljena krv. Terapija antidotom traje dva-tri tjedna jer se otrov sporo izlučuje iz organizma – objašnjava veterinarka.

Uginu vrlo brzo

Najčešći otrovi koje trovači koriste su organofosfati, u koje se ubrajaju i moluskicidi, pužomori. Svi djeluju na živčani sustav.

– Pužomori dolaze u tri oblika, o čemu ovisi i njihova minimalna toksična doza. Udisanjem otrova nastaju ozbiljne iritacije sluznice gornjeg probavnog i respiratornog sustava, u težim slučajevima i pluća. Ako se uzmu kroz usta, dolazi do iritacije sluznice želuca i crijeva, u težim slučajevima i do oštećenja jetre i bubrega. Simptomi se javljaju unutar nekoliko sati od izloženosti otrovu – pretjerano slinjenje, suzenje, sužavanje zjenice oka, javlja se mučnina, povraćanje, proljev, nekontrolirano mokrenje, tremori (drhtanje), nekontrolirane kretnje i depresija živčanog sustava sve do kome. Odmah treba početi dekontaminaciju organizma, odnosno primjenu antidota. Nažalost, životinje najčešće ugibaju vrlo brzo ili za nekoliko dana zbog ireverzibilnog oštećenja probavnog sustava i/ili akutnog zatajenja bubrega – ističe dr. Šilić. Dodaje kako su mace posebno osjetljive na organofosfate i kod njih je toksična doza puno manja. Iako antidot postoji, vrlo često se ne uspije dati pravodobno. Sumnjate li na trovanje, i na najmanji znak budite paničari jer samo nekoliko trenutaka nepažnje može dovesti do smrti vašega dlakavca.

– Nastojte ih odučiti da jedu ostatke hrane s poda ili tla. Imate li radove u kući ili oko nje, osigurajte im nekoliko dana čuvanja. Budite posebno pažljivi kada se provode sustavne deratizacije i dezinsekcije u zgradi. Kemikalije držite zatvorene na visokim policama, u šetnji ih imajte uvijek na oku. U kućnoj ljekarni imajte medicinski aktivni ugljen i parafin. I nikada ne podcjenjujte da neće naći zaostali komad hrane, konzervu ili bočicu. Nemojte za pomoć čekati nekoliko sati ili dana, reagirajte odmah – zaključuje veterinarka.

  • 1. Otrovi za štakore i miševe te pužomori

Najčešće su uzrok trovanja pasa i mačaka. Simptomi se mogu javiti odmah ili nakon nekoliko dana kad je riječ o kumulativnom djelovanju. Unatoč protuotrovima i potpornoj terapiji, prognoze o uspjehu liječenja su nezahvalne.

  • 2. Antifriz je opasan i za mačke i za pse

Tijekom hladnijeg dijela godine češća su trovanja antifrizom. Slatkog je okusa pa ga psi i mačke vole ga polizati. Dovoljno je malo da se životinja otruje, minimalna toksična doza za pse je 4.4-6.6ml/kg, a za mačke 1.4ml/kg. Već nakon sat vremena javljaju se mučnina, povraćanje, ubrzano disanje, pojačana potreba za vodom, često uriniranje, ataksija i slabost. Pravodobna terapija spašava od akutnog zatajenja bubrega čiji simptomi se mogu javiti 18 do 36 sati nakon uzimanja.

  • 3. Aflatoksin je posebno opasan za pse

Tijekom jeseni i ranog proljeća moguća su trovanja aflatoksinom, a psi su naročito osjetljivi na ovaj toksin. Najčešće se nađe u zaostalim plodovima bilja (orasi, kukuruz ili grana), a nastaje i kod pogrešnog skladištenja hrane kao sekundarni metabolit gljivica Aspergillus flavus i A. parasiticusa. Javlja se slabost, smanjeni apetit, nevoljkost, povraćanje, krvavi proljev. U neliječenim slučajevima dolazi do akutnog zatajenja jetre. Liječenje i prognoza je vrlo loša.

  • 4. Insekticidi protiv letećih i gmižućih kukaca

Vrlo često u kućanstvima se upotrebljavaju insekticidi piretrini, poznat je Pitroid. Osobito su osjetljive mačke te mlade životinje, znakovi trovanja su vrlo slični, uz pravodobno liječenje prognoza je bolja.

  • 5. Insekticidi protiv vanjskih parazita

Najčešće uzrokuju neurološke simptome – tremori, grčevi, nemogućnost održavanja ravnoteže, gubitak svijesti. Koristite samo sredstva koja su namijenjena psima i mačkama i poštujte upozorenja proizvođača. Najčešći znaci trovanja su neurološki simptomi (tremori, grčevi, nemogućnost održavanja ravnoteže te gubitak svijesti).  piše