Super namirnica

293

crvenpaLjuta papričica izliječit će mnoge tegobe, ali i potaknuti seksualnu želju. Tvar koja čini plod ljutim – kapsaicin – danas je najpoznatiji analgetik širokog spektra. Kolumbo je prvi donio čili papričice (naziv potječe od astečke riječi ”ch īlli”) iz Novog svijeta na Stari kontinent, a u Americi se ova vrsta paprike upotrebljavala gotovo 7.000 godina.

Plodovi papričice su velikog istraživača podsjećali na crni papar, koji je u to vrijeme bio vrlo skup i cijenjen začin u Europi. Zahvaljujući lakoći uzgoja, papričica je brzo zauzela značajno mjesto u tradicionalnoj kuhinji, kao i u medicini širom svijeta. Narodni liječnici koristili su je za liječenje brojnih tegoba – od bolova do poticanja seksualne želje. Tvar koja čini plod ljutim – kapsaicin – danas je najpoznatiji analgetik širokog spektra. Brojna istraživanja potvrđuju da on blokira receptore za bol koji prenose poruku do mozga. Najnovija istraživanja upućuju na to da ljuta papričica može pomoći i u procesu mršavljenja. Osim toga, postoje indicije da ona može kontrolirati šećer u krvi, jer podiže razinu hormona koji regulira šećer, a snižava udio grelina (hormon gladi).

Prilikom nanošenja krema i masti za vanjsku primjenu u analgetske svrhe, obavezno slijedite upute na proizvodima. Kad je o efektu mršavljenja riječ, nije utvrđena egzaktna doza kapsaicina, ali česta konzumacija čili papričice – svježe ili u prahu – u prehrani svakako može poboljšati okus jela i pomoći u kontroli tjelesne težine. piše