Supernamirnica

726

borovpl5 razloga da već danas pojedete šaku ovih bobica. Borovnice se po svojim nutritivnim svojstvima često uspoređuju s goji i acai bobicama. Ipak, često su nam borovnice dostupnije od ovih egzotičnih bobica, ali i jeftinije. Borovnice su bobičasto voće koje je na gotovo svakoj listi supernamirnica. 

Ne čudi to ako znate koliko su bogate antioksidansima i ostalim blagotvornim sastojcima upakiranim u male bobice zdravlja. 

Antioksidansi

Borovnice sadrže fitokemikalije, antioksidanse, koje ovim bobicama daju tamnoplavo boju. Antioksidansi snažni su borci protiv slobodnih radikala koji oštećuju naše stanice.

Paketići vitamina

Borovnice su odličan izvor vitamina B koji je potreban organizmu da pretvori hranu u energiju, a sadrži i vitamine C i E koji poboljšavaju aktivnost antioksidansa. Borovnice obiluju i mineralima, uključujući kalij, selen, cink, željezo i magnezij. 

Niskokalorična namirnica

Jedna puna čaša borovnica “teška je” tek 80 kalorija. Obiluju i vlaknima koji pomažu u mršavljenju pa su odličan saveznik u borbi protiv masnih naslaga na trbuhu i skidanja neželjenih kilograma. 

Lako dostupne

Borovnice se po svojim nutritivnim svojstvima često uspoređuju s goji i acai bobicama. Ipak, često su nam borovnice dostupnije od ovih egzotičnih bobica, ali i jeftinije. 

Ukusne su

Naučili smo dosada da su mnoge zdrave namirnice neukusne pa je to jedan od razloga zašto se neki odriču tih namirnica. Ipak, voće je odličan izvor nutritivnih sastojaka potrebnih našem organizmu, ali zbog prirodnog šećera kojeg sadrži treba biti oprezan s količinom koju konzumiramo. Borovnice su niskokalorične, pune vitamina, minerala i vlakana, ali i okusa. piše