Svladajte strah

722

strahBojite li se smrti? Strah od smrti uobičajena je i normalna pojava, te povremeno obuzme svakoga od nas. No, ovisno o tome koje je vrste taj strah i koliko vas ‘paralizira’ i ometa normalan život, s njim je lakše ili teže živjeti. Svi se mi donekle bojimo smrti. No, budući da istraživanja pokazuju da je daleko teže živjeti i umrijeti mirno i spokojno ako imamo fobiju od smrti, važno je za života suočiti se s ovim strahom i nadvladati ga.

 

Neka ozbiljnija istraživanja pokazuju da žene općenito pokazuju veći strah od smrti od muškaraca, moguće i zato jer je ženama lakše priznati i razgovarati o toj temi nego muškarcima. Zanimljivo istraživanje iz Tajvana, objavljeno u Journal of Pain and Symptom Management, pokazalo je da se strah od smrti, zapravo, ne smanjuje s godinama. No, isto istraživanje je otkrilo da se strah od smrti smanjuje nakon što je pacijent primljen na odjel za palijativnu medicinu i hospicij. Ovaj program za neizlječivo bolesne i njihove obitelji, u vlastitom domu ili ustanovi, iznimno je koristan. Stručnjaci smatraju da znanje i potpora koju primaju pacijentima znatno umanjuje tjeskobu.

Znate li da iznimno religiozne osobe olako prelaze preko ceste, nesmotrenije nego većina drugih? Ovo je vjerojatno posljedica malog ili nikakvog straha od smrti, pokazalo je jedno istraživanje. Nada u uskrsnuće daje veliku snagu onima koji je posjeduju, no ne bi trebali ići u krajnosti. Svoj stav bi trebali uravnotežiti pokazujući veće poštovanje prema životu, kao što je to primjerice činio Isus kad je odbio skočiti s visokog zida i tako iskušati Boga (to bi bilo logično jer većina religioznih, uključujući sve kršćane i muslimane, ali i pripadnike mnogih drugih religija, doživljava Isusa kao vjerskog učitelja).

 

Vrste straha od smrti

Strah od boli i patnje

Mnogi se boje bolne smrti, a ova je fobija česta kod oboljelih od raka i drugih bolesti. Sasvim je prirodno strahovati od boli i patnje koje ponekad prethode smrti, stoga je mudro na vrijeme poduzeti uravnotežene mjere prevencije koje će smanjiti mogućnost da doživimo bolnu smrt i spriječimo razvoj neke opake bolesti.

Strah od nepoznatog

Smrt je krajnje nepoznato stanje. U našoj je prirodi potreba za razumijevanjem i davanjem nekog smisla svijetu oko nas, ali nitko ne može reći da u potpunosti razumije što je to smrt.

Strah od nepostojanja

Mnogi se boje da će smrt dovesti do prestanka njihovog postojanja. Pa i u Bibliji piše: ‘Spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti.’ Zato ovaj strah nije prisutan samo kod ateista i agnostika, nego i kod religioznih osoba. Ipak, mnogi se pribojavaju da njihovo vjerovanje u zagrobni život nije stvarno.

Strah od vječne muke

Začudo, ovaj strah ne muči samo one koji vjeruju. Mnogi se boje da će nakon smrti biti kažnjeni zbog onoga što su činili ili nisu činili za života. Strah od pakla i sličnih mjesta danas je zbog boljeg razumijevanja svetih spisa ili potpunog gubitka religioznosti ipak slabiji nego u prošlosti, no nije nestao u potpunosti.

Strah zbog gubitka kontrole

U ljudskoj je prirodi da želi kontrolirati situaciju. Ali smrt izlazi iz okvira naše kontrole. Neki će zato pokušati uvesti kontrolu ekstremnim ponašanjem – iznimnom brigom o zdravlju i opreznim ponašanjem. Pitajte svoje bližnje jeste li možda pretjerali oko brige za zdravlje.

Strah od toga što će biti s voljenim osobama

Ovo je najčešće slučaj kod mladih i samohranih roditelja – boje se što će biti s djecom ako njih ne bude. Razumljivo je da se možda bojite i smrti voljene osobe. A ako se bojite da će vaša smrt biti težak udarac za vaše voljene, to je također prirodno. Ipak, treba prihvatiti da ne možemo sve kontrolirati. Dovoljno je ako učinite neke razumne korake, kao što je sastavljanje oporuke, pronalazak osobe koja je spremna brinuti se za vašu djecu ako umrete, plaćanje životnog osiguranja ili pogrebne pripomoći.

Nezdravi strah od smrti

Strah od smrti može biti prava fobija ako ometa svakodnevni život. Može vam biti stalno u mislima i utjecati na odluke koje donosite. Ako je to slučaj kod vas, bolujete od tanatofobije ili nekrofobije. Tanatofobija je strah od stvari povezanih sa smrću ili smrtnosti, poput trupala ili groblja, a njezina je podvrsta nekrofobija, strah od trupala. Zbog ovog nezdravog straha biste trebali potražiti stručnu pomoć.

Zdravi strah od smrti

Zar je moguće da strah od smrti bude zdrav? Itekako. U mnogim slučajevima to je ono što nas drži na životu i sprečava u donošenju nepromišljenih odluka prilikom vožnje ili drugih riskantnih situacija. Osim toga, zdrav strah od smrti podsjeća nas da živimo relativno kratko i da život trebamo provesti smisleno, okruženi onima koje volimo i baveći se aktivnostima koje nas zaista usrećuju. piše