Telegramov test prehrane

637

preh

Vrlo vjerojatno nemate pojma kakvo smeće zapravo konzumirate. Test i mali vodič kroz bolju prehranu. Najnovije istraživanje je pokazalo da većina nas ne uzima preporučene doze vitamina i minerala putem prehrane.

Otkriveno je da je to pogotovo zabrinjavajuće među mladim ženama i starijim osobama. Studija je pratila prehranu skupine ljudi tijekom dužeg vremenskog razdoblja te je uočeno da je unos vitamina A, vitamina C, omega-3 masnih kiselina i proteina bio niži tijekom zime nego u proljeće.
Također je potvrđeno, ono čega je većina nas i svjesna, da zimi, a pogotovo u razdoblju božićnih blagdana, unosimo previše hrane.

Ključni vitamini i minerali

Nutricionistica dr. Emma Derbyshire za Daily Mail naglašava da bismo mnogo više pozornosti trebali posvetiti pravilnoj prehrani kako bismo u organizam unosili dovoljno vitamina i minerala. Nutricionistica je napravila test po kojem vrlo lako možete provjeriti hranite li se pravilno i što morate promijeniti u svojoj prehrani.

Riješite test:

te

te2

Ovdje možete izračunati svoj BMI.

 

te3

te4

ko

ko2

ko3

tu

cr

do

Više od 35 bodova

Čini se da je vaša prehrana, unos hranjivih tvari i razina tjelesne aktivnosti dobra. Pridržavajte se ovakvog načina života. Bez obzira na svoju dob trebali biste težiti zdravoj prehrani koja uključuje voće i povrće, žitarice od cjelovitog zrna, nemasno meso i ribu. Sjetite se također važnosti vježbanja i neka vam cilj bude 30 minuta pet puta tjedno. Također razmislite o uzimanju dodataka prehrani u obliku vitamina i minerala.

Između 25 i 35 bodova

Dobro razmislite o svojoj prehrani i o tome kako biste je mogli poboljšati. Posebnu pozornost posvetite unosu masti i šećera. Razmislite možete li smanjiti njihov unos, te povećati unos vlakana, voća i povrća. Pokušajte jesti što više žitarica od cjelovitog zrna.

Jedite plavu ribu barem jednom tjedno. Ako je ne volite, pokušajte to nadoknaditi dodacima prehrani. Što je s vašim unosom kalcija? Koliko jedete mliječnih proizvoda (mlijeko, jogurt, sir)? Ako ne jedete ili ne volite mliječne proizvode, jedite bademe i zeleno povrće koje je također bogato kalcijem. Ako ste imali nizak rezultat na 5. pitanju razmislite o uzimanju kalcija u obliku tableta.

Manje od 25 bodova

Vrlo je jasno da morate promijeniti način prehrane i da je razina hranjivih tvari koje unosite u svoj organizam jako niska. Dobro razmislite o svojoj prehrani i kako biste je mogli poboljšati.

Što je s unosom vlakana i unosom voća i povrća? Možete li jesti više žitarica od cjelovitog zrna i više voća i povrća? Posebnu pozornost posvetite smanjenom unosu masti i šećera. Jedite plavu ribu barem jednom tjedno, ako ne, uzimajte dodatak prehrani koji sadrži omega 3-masne kiseline.

Razmislite o većem unosu mliječnih proizvoda. Ako ste imali nizak rezultat na 5. pitanju razmislite o uzimanja dodataka kalcija. Jedte li dovoljno crvenog mesa, kako biste osigurali dovoljnu količinu željeza i cinka? U slučaju da ste vegetarijanac uzimajte dodatke prehrani u obliku vitamina i minerala.

Pet savjeta nutricionistice kako popraviti situaciju

Ovo je pet savjeta nutricionistice Derbyshire što jesti i što raditi kako bismo u tijelo unijeli dovoljnu količinu vitamina i minerala, a niže možete riješiti mali test koji će vam reći u kakvom je stanju vaš organizam.

 1. Krenite u šetnju

se

Šetnjom do vitamina D

Vitamin D je neophodan za zdrave kosti i zube, ali postoje brojni dokazi da on također ima veliku ulogu u održavanju dobrog zdravlja općenito. Taj vitamin pomaže u zaštiti od srčanih bolesti, dijabetesa, nekih vrsta raka, demencije, duševnih bolesti, mišićno-koštanih poremećaja, pa čak i neplodnosti.

U ovo doba godine zbog nedostatka sunca mnogi od nas imaju nisku razinu tog vitamina. Od listopada do ožujka, kada je  manje sunca, naše tijelo proizvodi manju količinu vitamina D, te se oslanjamo na rezerve ili dodatke.

Međutim, čak i u vrijeme sunčanih dana, ako provodimo mnogo vremena u zatvorenom prostoru te imamo prekomjernu tjelesnu ili smo stalno prekriveni odjećom, moguće je da imamo niže razine tog vitamina. Dr. Derbyshire objašnjava da je težina problem jer se vitamin D pohranjuje u masnom tkivu.

Kalcij koji možemo pronaći u mliječnim proizvodima pomaže vitaminu D da se apsorbira i pomaže ojačati kosti.  Sunce je naš primarni izvor vitamina D, a neke namirnice su također bogate tim vitaminom (žumanjak, crveno meso, plava riba..).

mil2. Pijte mlijeko za jake kosti

Mliječni proizvodi su odličan izbor

Ako imate nisku razinu vitamina D, možda također imate i nisku razinu kalcija. Prehrana bogata proteinima povećava količinu kalcija. Mliječni proizvodi su također odličan izbor. Dr. Derbyshire naglašava da ako u obitelji postoji povijest osteoporoze ili ako niste veliki obožavatelj mliječnih proizvoda, da je najbolje rješenje uzimanje kalcija u obliku tableta.

3. Vitamin A za dobar vid

Jedite mrkvu mr

Priče da je mrkva dobra za vaše oči stvarno jesu točne, ona je dobar izvor vitamina A koji je važan za zdravlje očiju. Nedostatak vitamina A može dovesti do noćnog sljepila i drugih oštećenja vida. Iako su te bolesti rijetke u današnje vrijeme, one se ipak pojavljuju, osobito ako postoje i drugi zdravstveni problemi, kao što su Chronova bolest koja remeti apsorpciju hranjivih tvari.

4. Riblje ulje za zdravi krvni tlak

I vrlo niske doze ribljeg ulja vrlo su korisneflickr

“Savjeti za snižavanje krvnog tlaka obično se usredotočuju na smanjenje unosa soli, alkohola i gubitak težine. Ali nedavna istraživanja su pokazala da i vrlo niske doze ribljeg ulja također imaju značajan utjecaj na krvni tlak”, kaže dr. Derbyshire.

Istraživanje je pokazalo da već samo 0.7 grama ribljeg ulja dnevno smanjuje sistolički krvni tlak za 5 mmHg. “To je značajno smanjenje “, kaže dr. Derbyshire, dodajući da su najveći pomaci uočeni kod osoba s visokim krvnim tlakom.

crvm5. Magnezij sprječava dijabetes

Crveno meso je dobar odabir

Procjenjuje se da jedna od 16 osoba boluje od dijabetesa, a broj osoba se stalno povećava. Međutim, nedavna istraživanja pokazuju da magnezij ima blagotvorni učinak na dijabetes. Jedno istraživanje pokazalo je da on smanjuje razinu šećera u krvi i poboljšava glikemijski indeks.

Dr. Derbyshire kaže: ” Zeleno lisnato povrće, crveno meso, mliječna hrana i riba su sve dobri izvori magnezija”. piše