‘Tjelovježba mi uljepšava život 30 godina, spasila mi je kičmu’

317

mirjana plasajDobrobiti za tijelo i dušu. Vježbanje pomaže boljem funkcioniranju organizma, ali poboljšava i društveni život starijih ljudi. Mirjana Plasaj (68) bez vježbanja ne može zamisliti svoj život.

Treniram od Univerzijade, već trideset godina, i prezadovoljna sam. Vježbanje pruža jedan golemi užitak, govori Mirjana Plasaj (68).

Mirjana na treninge odlazi u Društvo za športsku rekreaciju Trnje, gdje s grupom žena njezine dobi dva puta tjedno vježba. Bez toga, kaže, ne može zamisliti svoj život.

– Osim odlazaka na treninge, svake nedjelje plivam na bazenu. Imam ružne dijagnoze za kičmu i prijeti mi opaka operacija, ali kad je doktor na zadnjem pregledu vidio rezultat s magnetske rezonance, nije vjerovao da sam to ja. Rekao je da samo tako nastavim – sa smiješkom govori Mirjana.

mirjana plasaj1

Ona je po struci turistički vodič, po Zagrebu vodi ture na francuskom, talijanskom i španjolskom jeziku, a kako uglavnom vodi dvije grupe dnevno, to uključuje oko pet sati hodanja svakoga dana.

– Na treninzima je sjajna ekipa i jako se lijepo družimo. Nije to samo trening radi rekreacije ili zdravlja, možda tako krene, ali pretvori se u mnogo više. Mi smo ovdje sad prave prijateljice – objašnjava Mirjana.

Da su treninzi vrlo važni za poboljšanje i održanje dobrog zdravlja, posebno nakon pedesete, govori nam Maja Vukelja, kineziologinja koja vodi treninge za osobe starije od 50 godina.

mirjana plasaj2

– Sve su one došle ovdje jer znaju da rekreacija za njih ima velike koristi. No za njih su treninzi i druženje postali povezani. One redovito nakon treninga odu na kavicu, idu u kazalište, na izlete… Osim što vode računa o zdravlju, ovdje se i njihov društveni život obogatio – objašnjava trenerica Maja.

Prošle godine Društvo za športsku rekreaciju Trnje sa Zagrebačkim savezom sportske rekreacije Sport za sve i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” proveli su program zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti za osobe starije od 50 godina. Nastavni zavod provodio je preventivne preglede rekreativnih sportaša, a i u dvorani Fitness centra Trnje obavljeni su neki motorički testovi. Svakom rekreativcu izdana je uputnica za vježbanje s preporučenim tipom aktivnosti. Nakon četiri mjeseca vježbanja pregledi su ponovljeni.

U svim testovima koji su odrađeni pokazali su napredak. Razlike bi bile još veće da smo radili program s ljudima koji se prethodno nisu bavili nekom sportsko-rekreacijskom aktivnošću, rekla je Maja Vukelja.

mirjana plasaj3

Povišeni krvni tlak se malo snizio, izgubili su na tjelesnoj masi i lakše su se podizali do sijeda. Ovim su programom pokazali polaznicima kako vježbanje ima izravan učinak na njihovo zdravlje.

– Ideja je da se liječnici obiteljske medicine povežu s centrima sportske rekreacije, fitness centrima u zajednici, te da liječnici, uz pisanje recepata, preporuče građanima i vježbanje u centrima. Važno je i da ti centri imaju kineziologe, stručne ljude koji su educirani za takve oblike sportsko-rekreacijskih aktivnosti – objašnjava Hrvoje Radašević iz Zavoda.

Prošle godine stariji članovi Društva za sportsku rekreaciju Trnje išli su skupa na pregled u bolnicu, gdje su upoznali ljude njihove dobi, koji se uglavnom ne bave fizičkom aktivnošću.

– Oni nisu mogli vjerovati kolika je razlika u sposobnostima između njih. Dakle, primijetili su razliku između kronološke i biološke dobi. Biološka dob je manja ako se redovito bavite tjelovježbom, a neke od njih su tu više i od 20 godina – govori Maja te dodaje da je najteže odlučiti se za početak vježbanja, a nakon toga sve ide lakše.

mirjana plasaj4

– Svatko može naći tempo koji mu odgovara, a u našem centru postoji mogućnost besplatnog probnog treninga. Svi koji vježbaju vide promjene nabolje u različitim sferama, veseliji su, više se druže, zdraviji su, samostalniji u provođenju svakodnevnih aktivnosti, pogotovo oni starije dobi – zaključuje Maja.

Vježbe su određene prema potrebama vježbača

Programi vježbanja prilagođeni starijima usmjereni su na probleme s kojima se ta populacija suočava. Vježbe prilagođene starijoj dobi pomažu poboljšati motoričke i kognitivne sposobnosti, povećavaju fleksibilnost, potiču smanjenje tjelesne težine te poboljšavaju ravnotežu. Važno je da se, ako je pacijenta na vježbanje uputio liječnik, kineziolog putem uputnice upozna sa zdravstvenim stanjem i mogućim rizicima za vježbanje, kaže Hrvoje Radašević, kineziolog iz Zavoda.  piše