Tko bi mogao dobiti COVID dodatak na mirovinu?

143
Tko bi mogao dobiti COVID dodatak na mirovinu? ”200 eura nije realno”: rekao je Ministar Aladrović, pregovara će se o njegovom iznosu te o broju isplatnih razrada kojih bi, trebalo biti više od onog što predlažu umirovljeničke udruge. Moramo biti svjesni financijskih ograničenja proračuna, da imamo više od 1,2 milijuna umirovljenika i da je to snažan trošak za proračun, istaknuo je ministar.
Čeka se indeksacija mirovina
Kolika će indeksacija mirovina biti znat će se krajem ovog ili početkom idućeg tjedna, kada Državni zavod za statistiku objavi potpune podatke o kretanju plaća i cijena u drugom polugodištu 2020. godine.
“Ako indeksacija mirovina bude niža, tada će nam pozicija sigurno biti nešto bolja u tom pogledu te ćemo nastaviti razgovarati s udrugama”, rekao je Aladrović te dodao kako vjeruje da će predstavnici umirovljenika shvatiti i poziciju Vlade ako indeksacija bude viša od očekivane.
Nacionalne naknade za starije osobe
Počele su isplate za siječanj Nacionalne naknade za starije osobe (800 kuna), a u prvom mjesecu njezine primjene, naveo je Aladrović, korisnika je 3100.
“Postoji još oko 2000 zahtjeva za koje se nadopunjava dokumentacija te oko 1000 zahtjeva predanih u veljači”, dodao je te naveo da u ovoj godinu ukupno očekuju da će biti oko 19 tisuća zahtjeva za dobivanjem te naknade, što je izdatak za državni proračun od 132 milijuna kuna. piše Mira Čokić