Traže potporu i zaštitu za najugroženije

414

SSSH i SUH u ponedjeljak su u pismu predsjednicima Vlade i Hrvatskog sabora, zatražili da se u vrijeme epidemije daje posebna potpora i zdravstvena i socijalna zaštita starijima i osobama s invaliditetom, siromašnima i umirovljenicima koji žive sami.

Sindikati u otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, navode kako COVID-19 inficira milijune ljudi diljem Europe i svijeta, no da su oni koji plaćaju najvišu cijenu, često svojim životom, građani stariji od 70 godina. Oni su skloniji zarazi ovim virusom i umiranju od posljedica.

Još ranjivije su dobne skupine starijih od 80 godina, već pogođene drugim bolestima. upozoravaju u pismu predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel i predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović.

Priznaju veliku predanost liječnika, medicinskih sestara i svih zdravstvenih djelatnika da liječe i spašavaju živote. Vjeruju kako je u ovoj fazi ključno da, sukladno preporuci Europske komisije, vlade članica EU posebnu pozornost usmjere mjerama kojima bi se starijim osobama, posebno siromašnima te osobama s invaliditetom, umirovljenicima koji žive u teškim uvjetima i onima koji žive sami, pružila posebna potpora i usmjerena zdravstvena i socijalna zaštita.

U Hrvatskoj 52 posto umirovljenika prima mirovine niže od ‘hrvatske linije siromaštva’ od 2.485 kuna, a prosječna mirovina je samo 2.507 kuna, što čini samo 38 posto prosječne neto plaće, kažu sindikati. Dodaju da su zato potrebne mjere solidarnosti kojima bi im se omogućilo preživljavanje u ovim vrlo teškim uvjetima pandemije.

Posebno upozoravaju na okolnosti u kojima se nalaze starije osobe u domovima za starije osobe i ustanovama za dugotrajno zbrinjavanje. SSSH i SUH kažu da situacija postaje dramatična u mnogim europskim zemljama zbog epidemije virusa, a najčešće se radi o objektima čije osoblje često nije adekvatno zaštićeno.

Hrvatska ima vrlo nisku pokrivenost starijih od 65 godina, brojem postelja u domovima umirovljenika, a novi se gotovo i ne grade u javnom sektoru te da je važno posvetiti veću pozornost i takvim oblicima skrbi.

Smatraju kako bi zaokretom prema razvoju ekonomije skrbi (care economy) Hrvatska mogla postići sinergijski učinak i u ekonomskom i u socijalnom području. Za to je važna politička odluka i dobra koordinacija više sustava u provedbi, ustvrdili su.

Nadamo se jačanju solidarnosti među generacijama jer samo zajedno, možemo pobijediti ovu zdravstvenu krizu, poručuju SSSH i SUH.

Računaju na intervenciju Sabora i Vlade u obrani zdravlja svih hrvatskih građana, a vezano uz starije osobe, kao najosjetljiviju skupinu, intervencija mora biti i zdravstvena i socijalna. Oni su generacija koja je pridonijela izgradnji Hrvatske i Europske unije a upravo oni plaćaju previsoku cijenu – stoga zaslužuju solidarnu potporu generacija koje stižu nakon njih.

Pozdravljaju i mjere koje je ovih dana usvojila Europska komisija, provedbu kojih sindikati traže na nacionalnoj razini te mjere usvojene za osiguranje funkcioniranja zdravstvenog sustava u borbi protiv bolesti COVID-19 te potpore za očuvanje radnih mjesta.