Trenirajte mozak

490

trenirajteČitanje, rješavanje križaljki i društvene igre smanjuju rizik od demencije. Uz intelektualnu aktivnost, nužna je i redovita tjelovježba. Mozak se smanjuje nekoliko grama u svakom desetljeću jer aksoni – žice koje prenose informacije od jednog do drugog neurona – slabe ili izumiru.

Također, na memoriju, naročito onu koja pokriva osobna imena i telefonske brojeve, sve manje se možete osloniti. Iako su ove promjene prirodne i uglavnom nisu opasne, rizik od demencije  s vremenom se sve više povećava. Alzheimerova bolest najčešći je oblik staračke demencije.

ŠTO MOŽETE UČINITI?trening2

Mozak stalno treba biti aktivan! Ako često postavljate nove zadatke svojemu mozgu, ponovno će se aktivirati njegovi zapostavljeni segmenti (znanstveno je dokazano!). Uostalom, brojna istraživanja pokazuju da osobe koje se najviše vremena bave nekim mentalno stimulirajućim aktivnostima, kao što su čitanje, rješavanje križaljki, sudjelovanje u društvenim igrama, smanjuju rizik od demencije za čak 50 posto. No također je važno da uz sve gore navedeno i vaše tijelo stalno bude u pokretu. Stručnjaci kažu da redovita tjelesna aktivnost, pa makar to bila i šetnja od 45 minuta tri puta tjedno, potiče mentalne sposobnosti za 20 posto. Dakle, što je bolja kondicija, veće su i sposobnosti percepcije. piše